(Bu metin GoSpaces.com tarafından hazırlanmış bir tanıtım yazısıdır.)
Logolar kurum ve kuruluşların dışa dönük yüzü olan amblem ve sembollerdir. Bir şirketin potansiyel müşterilerine sunduğu ilk yüzüdür. Öyle ki, INSEAD’ın yaptığı bir araştırmada tüketicilerin iki farklı marka arasında tercih yaparken bu markalarının logolarını göz önünde bulundurdukları sonucuna varılmış. Logo tasarımının tüketici algısı üzerindeki bir diğer örneği ise Monash Universitesi’nden Narelle Pittard, Michael Ewing ve Colin Jevons’un International Marketing Review’da yayınladıkları makalede değindikleri, en ve boy uzunluğunun birbirine yakın logolara sahip şirketlerin tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiği sonucu.
Bilimsel verilerin yanısıra, günlük hayattan faydalanarak varabileceğimiz birçok sonuç da logoların tasarımı ve şirketlerin logo yapımı aşamasında tercih ettiği yöntemlerin satış ve kâr çizelgelerine doğrudan yansıdığı yönünde olacaktır. Örneğin, bilinirliği üst düzeyde olan bir çok firmanın logo tasarımlarının özenle yapılmış ve aynı zamanda açık veya gizli semboller içerdiği görülebilir.
Mesela, yukarıda gördüğünüz logo Türk Hava Yolları’na aittir. THY markasını öğrenmiş bir kişi altındaki yazıdan bağımsız olarak logonun üst kısmında yer alan kırmızı daire ve içerisindeki kuş figürünü bu marka ile farkında olmadan bütünleştirir. Öyle ki, Türk Hava Yolları yarattığı marka imajını vurguladığı “valiz etiketi” konulu reklamın başrol oyuncusu kırmızı dairenin ta kendisidir.
Diğer örneğimiz ise basit ama etkili. Bir şirket düşünün, evrensel bir sembolü kendi logosu haline getirmiş olsun. Sloganı söylendiğine akla logosu, logosu görüldüğünde ise akla sloganı gelsin. Bildiniz, Nike – Just Do it! Nike’ın logosu basitlikle gelen akılda kalıcılığın belki de en çarpıcı örneklerinden.
Nike’ın sadece logosu 26 milyar $ değerindedir. Harvard Business School’dan Prof. Stephen A. Greyser Nike logosunu şöyle tanımlıyor: “Firmanın yaşayan, canlı bir sembolü”. Bu kadar övgü alan, böylesine yüksek bir değer biçilen bu logo ünlü bir tasarımcının elinden çıkmış olmalı değil mi? Hayır.
Tahmin edilenin aksine, bu logo 1971 yılında Carolyn Davidson isimli grafik tasarım öğrencisinin imza attığı bir ürün. Nike’ın küçük bir atölyede üretim yapan yerel bir markayken uluslararası bir dev haline gelmesi ve THY’nin sponsorluklar vasıtasıyla logo tanınırlığını yakalaması ve sonrasında kazandığı sürekli yükseliş grafiği ticari başarıda logoların yeriyle alakalı sadece iki örnek, dünya devlerinin logolarını marka imajlarını korumak ve yükseltmek amacıyla güncelliyor olması ise konunun önemi hakkındaki nesnel örneklerden. Hatırlanabilecek yakın bir örnek ise BEKO’nun logosunu değiştirmesinden hemen sonra FC Barcelona sponsorluğu atağını gerçekleştirmiş olması.
Günümüzde, iyi bir logonun önemi bu kadar açıkken büyük veya küçük herhangi bir firmanın kendine ait bir ambleme sahip olmaması oldukça büyük bir hata olacaktır. İnternetin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı zamanlarda logo yapmak için gerekli bilgi birikimini edinmenin zorluğunun yanı sıra logo yaptıracak kişileri bulmak da zordu. Neyse ki, artık internet önemli bir yaygınlık kazanmış durumda ve bilgiye artık çok daha kolay ve hızlı erişilebilir. Eğer sınırlı bir bütçeniz varsa ve logo yapma ile ilgili geçmiş bir deneyiminiz yoksa sizin için oldukça mantıklı bir seçenek var: logo yapma siteleri. GoSpaces.com’un logo yapma programı bu siteler arasından ücretsiz olması, 3 basit adım ile logo oluşturmanıza izin vermesi ve logonuzu bilgisayarınıza indirmenize izin vermesi ile öne çıkanlardan.
GoSpaces’in logo yapma programı kullanılırken öncelikle şirket isminizi belirtilen alana giriyor ve ardından hangi font’u kullanmak istediğinize karar veriyorsunuz. Tahoma, Copperplate, Courier New, Georgia, Impact, Palatino, Times New Roman ve Verdana tam Türkçe desteğiyle kullanabileceklerinizden. Sıra simgenizi seçmekte, farklı simgelerin üzerine tıklayarak logo önizlemenizi yapabilirsiniz. Eğer önyükleme ile gelen logolardan daha fazlasını görmek istiyorsanız 2. Bölümün en alt kısımdaki artı (+) işaretine tıklayarak yeni simgeler görüntüleyebilirsiniz. Son aşamada ise logonuzda kullandığınız simgenin çerçevesini belirlemenizle logonuz son halini almış oluyor. Artık oluşturduğunuz logoyu bilgisayarınıza indirebilir ve sosyal medya hesaplarınızda kullanmaya başlayabilirsiniz. Tasarladığınız logoyu tabelanızda da dahil her yerde kullanabileceğinizi hatırlatmakta fayda var! Eğer GoSpaces Logo Oluşturucu’dan memnun kaldıysanız QR kodu oluşturma, barkod üreticisi, gizlilik politikası oluşturucu gibi farklı araçlardan da faydalanabilirsiniz!