Yeni koronavirüs salgını görüntülü konuşma uygulamalarını hayatımızın en önemli parçalarından biri hâline getirdi. Hem işte hem de özel hayatta, bilgisayardan veya mobil cihazlardan gerçekleştirdiğimiz sohbetlerle evin dışındaki hayattan kopmamış oluyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, üç gün boyunca evde kalacağımız bayramda görüntülü konuşma uygulamaları her zamankinden daha çok kullanılacak gibi görünüyor.
Hem bilgisayardan hem de akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlardan kullanılabilecek, farklı cihaz türleri arasında konuşma imkanı sunan birçok farklı görüntülü konuşma uygulaması mevcut. Üstelik koronavirüs günleriyle birlikte seçenekler ve sunulan imkanlar daha da arttı.
Bu dosya yazısında görüntülü konuşma için en iyi uygulamalar hakkında çeşitli tavsiyeleri sıralıyoruz. İster bilgisayardan ister mobil cihazdan kullanın, en iyi uygulamayı seçmek için aşağıdaki tavsiyelerimize göz atmadan geçmeyin.
Zoom
Zoom koronavirüs günlerinin parlayan yıldızı oldu. Yıllardır faaliyetlerini sürdüren ve özellikle kurumsal alanda alternatif bir hizmet olan Zoom, sunduğu kullanım kolaylığı sayesinde bugünlerde en popüler görüntülü konuşma uygulaması oldu. İş yerleri, eğitim kurumları ve bireysel kullanıcılar bu hizmetten fazlasıyla yararlanıyor. Her ne kadar popüler hâle gelmesiyle birlikte güvenlik konusunda soru işaretleri oluşsa da, Zoom sunduğu yeni özelliklerle de bunlara çare bulmakta hızlı davranıyor gibi görünüyor.
Zoom’un ücretsiz ve ücretli paketleri var. Eğer kişisel ihtiyaçlarınız için kullanacaksanız, ücretsiz üyelik sizin için yeterli olacaktır. Bu sayede en fazla 100 kişinin katılabildiği görüşmeler başlatabilirsiniz. Bu görüşmelerin sınırı 40 dakika olsa da, birçok kişi için yeterli bir süre olacaktır. Üstelik 40 dakika sonunda görüşme otomatik olarak kapansa bile yeniden başlamanız ve katılımcıları görüşmeye çağırmanız mümkün. Ücretsiz plan kullanıcıları için bire bir ve grup görüşmelerde herhangi bir sınır da bulunmuyor.
Zoom’da görüşme oluşturduktan sonra bunun numarasını ve belirlediğiniz şifreyi mesaj veya e-posta yoluyla başkalarıyla paylaşarak katılımcıların gelmesini sağlayabilirsiniz. 100’e kadar katılımcı desteklemesi, kalabalık ailelerin bayram sofralarında buluşmalarına yardımcı olacaktır.
FaceTime
Eğer Apple ekosistemindeyseniz, yani bir Mac bilgisayar, iPhone, iPad veya iPod touch kullanıcısıysanız, etrafınızdaki kişilerde de bu cihazlardan varsa, o hâlde en pratik görüntülü konuşma yollarından bir tanesi, herhangi bir uygulama yüklemeden kullanabileceğiniz FaceTime olacaktır. Apple’ın görüntülü görüşme servisi, bire bir görüşmelerin yanı sıra grup görüntülü konuşmalar için de kullanışlı bir servis. Aynı anda 32 kişi bir görüntülü görüşme oturumunda bulunuyor.
FaceTime’da bir kişiyle görüntülü konuşma başlattıktan sonra o görüşmeye başka kişileri de çağırabilirsiniz. Kullanıcı arayüzünde her bir katılımcı yüzen pencereler şeklinde görünüyor. Konuşan kişinin görüntüsü ön plana çıkıyor ve büyüyor. Apple, geçen yıl bu zamanlarda çıkardığı iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte ızgara biçiminde, her bir katılımcının sabit pencerelerde göründüğü bir görünümü de sunmaya başlamıştı.
Görüntü ve ses kalitesi bakımından FaceTime iyi seviyede bulunuyor. iPhone kullanıcılarının sayısı göz önünde alındığında, bu kişilerin aralarında konuşması için en pratik ve kullanışlı araç olarak FaceTime öne çıkıyor. Bu arada FaceTime görüşmeleri uçtan uca şifreli, yani görüşmelerin içeriğini dışarıdan izleme durumu söz konusu olmuyor.
Skype
Microsoft’un görüntülü konuşma servisi Skype, Zoom gibi görüntülü konuşmayı merkeze yerleştiren bir hizmet olmadığı için biraz daha karışık görünüyor. Ancak Microsoft da korona günlerinde bu uygulamada yaptığı güncellemelerle servisi görüntülü konuşma için daha basit hâle getirdi. Web üzerinden görüntülü görüşme başlatma ve bir bağlantı yardımıyla herkesi görüşmeye davet etme gibi bir kolaylık sunuluyor.
Eğer bir Microsoft hesabınız varsa, Skype uygulamasını indirip giriş yaparak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Sohbet sırasında dosya veya bağlantı paylaşımını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Windows, Mac, iOS, Android, vb. birçok platformda kullanılabilen Skype, platformlar arası görüşmelere de imkan tanıyor.
Bir Skype kullanıcısı aynı anda 50 kişinin katılabildiği bir görüntülü konuşma oturumu açabiliyor. Katılımcıları elle seçebilirsiniz ya da bir gruba ya da dağıtım listesine mesaj göndererek onların görüntülü sohbete katılmasını sağlayabilirsiniz.
Google Meet
Google’ın kurumsal kullanıcılara özel bir görüntülü konuşma hizmeti olan Google Meet, daha önce Hangouts Meet adını taşıyordu. Google, koronavirüs salgını sırasında bu servisin adını değiştirdi, aynı zamanda birkaç aylığına tüm kullanıcılara ücretsiz olarak açtı. Aynı zamanda katılımcı sayısı da 100’e çıkarıldı.
Google Meet’i pratik kılan taraf, web arayüzünden hemen bir görüşme başlatma imkanının sunulması. meet.google.com adresine girin, görüşmeniz için bir rumuz belirleyin, daha sonra sohbet bağlantısını mesajla veya e-posta aracılığıyla diğer katılımcılarla paylaşın.
Aynı zamanda Gmail web arayüzünden kolaylıkla başlatılabilmesi de Google Meet’in koronavirüs günlerinde daha yaygın biçimde kullanılmasını sağlayan unsurlardan bir tanesi oluyor. Eğer bilgisayarınız varsa, Gmail.com’a girin. Sol taraftaki menüde Google Meet görüşmesi başlatmanızı sağlayacak bağlantıyı göreceksiniz. Google Meet görüşmelerine katılacak olanların Google Hesabı sahibi olmaları gibi bir şart bulunuyor. Aynı zamanda mobil cihazlardan görüşmelere katılmak için Google Meet uygulamasını yüklemeniz yerinde olacaktır. Bilgisayardan ve mobil cihazlardan bağlananlar aynı görüşmede buluşabiliyor.
Google Duo
Google’ın mobil cihazlara özel görüntülü konuşma servisi Google Duo, giderek daha kullanışlı hâle gelen bir servis oluyor. iOS ve Android platformlarında var olan uygulamanın kullanımı için SMS ile kayıt gerekiyor. Eğer Google Duo’ya kayıt olursanız, kişi listenizde hatırı sayılır bir Duo kullanıcı kitlesi olduğunu görebilirsiniz.
Duo daha önce en fazla sekiz kişilik görüntülü görüşme oturumlarına izin veriyordu. Ancak mayıs ayı itibarıyla sınırı yükseltti. Şimdi aynı anda 12 kişi bir Google Duo görüşmesinde buluşabiliyor. Eğer sizde bir iPhone, anne veya babanız da Android telefon varsa, Google Duo onlarla konuşmak için kullanabileceğiniz yollardan bir tanesi olarak öne çıkıyor.
Google Duo indir (iOS) Google Duo indir (Android)
En popüler anlık mesajlaşma servisi WhatsApp, birçok kullanıcının görüntülü ve sesli konuşma için kullandığı önde gelen bir iletişim aracı olma özelliğini taşıyor. Bu uygulamayı kullanışlı kılan en önemli özellik, telefon rehberinizde bulunan neredeyse her kişinin aynı zamanda bir WhatsApp kayıtlı kullanıcısı olması. Bu sayede, karşıdaki kişinin WhatsApp kullandığını bilerek görüşme başlatabilirsiniz.
WhatsApp daha önceleri aynı anda 4 kişinin görüntülü konuşma gerçekleştirmesine izin veriyordu. Ancak koronavirüs salgını zamanında diğer sohbet servisleri gibi Facebook, WhatsApp’ta da sınırı yükseltti. Artık 8 kişi bir grup görüntülü konuşma oturumunda buluşabiliyor. WhatsApp’ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden bir tanesi de görüşmelerin uçtan uca şifrelenmesi oluyor. Yani görüşmelerinizin içeriğinin dışarıdan izlenmesi mümkün olmuyor.
WhatsApp indir (iOS) WhatsApp indir (Android)
BiP
Turkcell’in anlık mesajlaşma servisi BiP, sunduğu özellikler bakımından WhatsApp’ın gerisinde kalmıyor, hatta onun ötesine geçiyor. Görüntülü konuşma tarafında da BiP’in ihtiyaçlarını karşıladığını görüyoruz. BiP, aynı anda 10 kişinin bir grup görüntülü görüşme oturumuna katılmasına izin veriyor. BiP içinde oluşturduğunuz grupta bir görüntülü konuşma başlatabilirsiniz. Diğer grup üyelerine de görüntülü sohbetin başladığına dair uyarı gidecektir. BiP de tıpkı WhatsApp gibi, iPhone ve Android cihaz sahibi kullanıcıların aynı görüntülü sohbet oturumunda buluşmasını sağlıyor.
Öte yandan BiP, bilgisayar üzerinden görüntülü konuşma gerçekleştirmek isteyenler için de BiP Konferans adında bir hizmeti kullanıma sunmaya hazırlanıyor. İnternet tarayıcısı üzerinden bir BiP Konferans oturumu başlatabilecek, görüşmenin bağlantısını mesaj veya e-posta yoluyla katılımcılara ileterek onları davet edebileceksiniz.
BiP indir (iOS) BiP indir (Android)
Facebook Messenger Rooms
Facebook, uzun zamandır Facebook Messenger üzerinden görüntülü görüşme imkanı sunuyor. Ancak yakın zamanda açtığı Facebook Messenger Rooms hizmeti sayesinde görüntülü konuşma deneyimini daha farklı bir noktaya taşıyor. Facebook Messenger’ın yanı sıra ana Facebook uygulaması üzerinden kullanılabilen Facebook Rooms, kolay bir şekilde sohbet odaları oluşturmanıza ve arkadaşlarınızı bu sohbet odalarına hızlı şekilde davet etmenizi, görüntülü konuşmaya başlamanızı sağlıyor.
Facebook’un Zoom’a rakip olarak çıkardığı Rooms, aynı anda 50 kişinin bir odada sohbet etmesine izin veriyor. Üstelik sohbetlerde herhangi bir zaman kısıtlaması da bulunmuyor.
Facebook Messenger mobil uygulamasına girdiğinizde, Kişiler sekmesinde göreceğiniz “Bir Oda Oluştur” seçeneğini takip ederek görüntülü sohbet etmek için hemen bir oda açabilirsiniz. Aynı işlemi Facebook’un ana uygulamasında, haber kaynağının en tepesindeki oda oluşturma seçeneğinden de gerçekleştirebilirsiniz. Facebook Messenger Rooms görüşmeleri, bilgisayar ve mobil cihaz kullanıcılarını aynı ortamda buluşturuyor.
Facebook kullanıcıları içinde yaşlıların önemli bir yer tuttuğunu dikkate alırsak, özellikle bayramda aile büyükleriyle bayramlaşmak, onlarla hasret gidermek için en kullanışlı yollardan bir tanesi bir Facebook sohbet odası açmak olabilir.
Facebook Messenger indir (iOS) Facebook Messenger indir (Android)
Houseparty
Houseparty özellikle gençler arasında popülerleşen bir görüntülü konuşma uygulaması. Bu uygulamanın en önemli siz bir görüntülü sohbet başlatıp arkadaşlarınızı davet ettiğinizde, onların da başkalarını davet edebilmesi. Böylelikle gerçek partiye benzer bir ortamın oluşması söz konusu oluyor. Üstelik başka kimsenin sohbete katılmasını istemezseniz, odayı kilitleyerek başkalarının katılmasını engelleyebilirsiniz.
Houseparty’nin iOS ve Android uygulamaları mevcut ve platformlar arasında konuşma imkanı sunuyor. Görüntülü konuşma özelliğinin yanı sıra oyun oynama imkanı da başlıca özellikleri arasında yer alıyor. Evde kaldığınız bugünlerde arkadaşlarınızla sosyalleşmek ve aynı zamanda eğlenmek isterseniz, Houseparty kullanışlı bir seçenek gibi görünüyor.
Houseparty bir konuşmaya aynı anda en fazla sekiz kişinin katılmasına izin veriyor.