GoPro için 2017’nin son çeyreğinde işler istendiği gibi gitmedi. Aksiyon kamerası üreticisi, ocak ayında yaptığı açıklamada gelir tahminini 470 milyon dolardan 340 milyon dolara çekmişti. 2017’nin planlanan şekilde kapatılamaması üzerine şirket, iş gücünde yüzde 20’lik bir kesintiye gideceğini ve yaklaşık 300 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamıştı. Yılın son çeyreğine ait GoPro finans raporu, sıkıntıları daha net biçimde gözler önüne seriyor.
GoPro, 2017’nin genelinde 1.18 milyar dolar satış geliri elde etti. İş gücündeki kesintiler ise şirketin operasyon maliyetlerinde yüzde 30’luk bir tasarruf gerçekleştirmesini sağladı. GoPro, 2017’yi kasasında 247 milyon dolar nakit para ve pazarlanabilir varlıklarla tamamladı. Şirketin kasasındaki para, 2017’nin üçüncü çeyreğine göre 50 milyon dolar arttı.
Ne Karma drone ne de Hero5 aksiyon kamerası, yılın son çeyreğinde GoPro’nun aradığı itici güç olabildi. Şirket ilgi eksikliği nedeniyle söz konusu ürünlerin fiyatında indirime gitse de, bu indirim de GoPro’nun son çeyrekteki kâr marjının küçülmesine neden oldu.
Drone pazarına girmekte sıkıntı yaşayan GoPro için yerlisi olduğu kamera pazarı da giderek daha zorlu bir yere dönüşüyor. Nikon, Olympus ve Canon gibi klasik kamera üreticilerinin yanı sıra Sony, Samsung ve Panasonic gibi teknoloji devleriyle mücadele etmek zorunda kalan GoPro, aksiyon kamerası pazarında da eskisine kıyasla daha zor nefes alacak gibi görünüyor.
Buna rağmen, şirket hâlâ aksiyon kamerası pazarında önemli bir yere sahip. GoPro ABD’de yüzde 80, Avrupa’da ise yüzde 44’lük bir payı kontrol ediyor. Çin’deki pazar payını yüzde 28 artıran şirket, Japonya’da ise yüzde 96 gibi etkileyici bir büyüme oranına ulaştı.
GoPro finans raporu kârlılık için yılın ikinci yarısını işaret ediyor
2016’yı 419 milyon dolar net zararla tamamlayan GoPro, 2017’de zararını 183 milyon dolara indirmeyi başardı. GoPro finans raporu, şirketin yeniden kârâ geçmesi için ise yılın ikinci yarısını işaret ediyor.