Yayına başlayan diziler, vizyona yeni giren filmler ve bunları henüz izlememiş olan birçok izleyici… Bu izleyicilerin internet üzerinde karşılaşmaktan en çok korktuğu içerikler arasında henüz izleyemedikleri film veya dizilerde neler olduğuna dair bilgi ve ipuçlarını görmektir. Bunlara “spoiler” adı veriliyor, bundan Türkçe’de “spoyler” şeklinde de bahsedebiliriz.
Eğer spoiler içeriklerle karşılaşmayı hiçbir şekilde istemiyorsanız, Google’ın patent başvurusu çok yakında bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Google bunları sizin için filtreleyecek ve web’de herhangi bir film veya diziyle ilgili spoiler içerikle karşılaşmadan gezinmeniz mümkün olacak.
Google’ın bu fikirle ilgili olarak ABD Patent ve Marka Ofisi’ne yaptığı başvurunun başlığı “İçerik spoylerlerini işleme” başlığını taşıyor. Özetleyecek olursak, bu patent spoyler potansiyeli taşıyan içerikleri maskeleyecek bir yöntem öneriyor, böylelikle okuyucu veya izleyici de henüz erişim fırsatı bulamadığı içerikle ilgili bilgi veya içerikleri isteği dışında görmekten kurtulmuş oluyor. Tabii ki, bunu yaparken heyecanı ve merak etkenini de canlı tutuyor.
Aslında bu tarz işlevler yeni sayılmaz. Bazı çevrim içi forumlarda belirli cümleleri veya paragrafları saklamaya olanak sağlayan SPOYLER butonları bulunuyor ve bunlar perde arkasında kalması gereken bazı içeriklerin açık edilmesinin önüne geçiyor. Ancak bütün bunlar forum kullanıcılarının rızasına ve hareketlerine bağlı olarak işleyen mekanizmalar, içeriğin SPOYLER olarak nitelendirilmesi için forum kullanıcısının aksiyon alması gerekiyor. Eğer böyle bir şey bütün Web geneline denenseydi, bu muhtemelen binlerce adam saatlik iş anlamına gelirdi. Google bulduğu yöntemle bunu otomatikleştirecek.
Google’ın bu fikri hayata geçirebilmesi için iki şeyi izlemesi gerekiyor: Spoyler potansiyeli taşıyan içeriği görüntüleyen sayfa ve çoktan görüntülediğiniz veya okuduğunuz içerikler. Bunun sonrasında bile Google bir şeyi izleyip izlemediğinizi bilmeden herhangi bir şeyin sizin için spoyler niteliği taşıyıp taşımadığını nasıl bilecek? Bu, çok yoğun kullanıcı takibi gerektiriyor ki, bu noktada gizlilik konusunda hassas olan kişi ve kuruluşlar ayağa kalkabilir. Aslında Netflix, Google, vb. servisler kullanıcıların neleri izledikleri hakkında bilgilere sahip, bunu değerlendirebilirler.
Google’ın bu patenti henüz başvuru aşamasında, onay verilmedi. Tabii ki, patent alınsa bile, bu fikri içeren bir özelliğin veya servisin hayata geçirilip geçirilmeyeceği de kesin sayılmaz.