Google kısa süre önce yapay zekâ konusundaki çalışmalarının denetlenmesi adına “Gelişmiş Teknoloji Dış Danışma Konseyi” adını verdiği bir etik konseyi kurmuştu. Şirket bu kurulla yaptığı çalışmalarda etik sınırlarda kaldığının denetlenmesini amaçlamıştı. Ancak konseyin kapatılmasına karar verilmesi, işlerin planlandığı şekilde gitmediğini gösteriyor.
Vox‘ta yer alan habere göre, projenin daha baştan iflas etmesinde Google’ın tartışmalı isimleri kurula yerleştirme isteği önemli bir rol oynadı. Söz konusu isimler arasında en tartışmalısı olarak ise Kay Coles James öne çıkıyor. George W. Bush’un başkanlığı döneminde Amerika Birleşik Devletleri Personel Yönetimi Ofisi Direktörlüğü görevini yürüten James, hâlihazırda Heritage Foundation başkanı olarak da görev yapıyor. Heritage Foundation’ın LGBT bireylerin haklarının verilmesine karşı sert bir tavır takınması, tepkilerin temelini oluşturuyor.
Heritage Foundation, iklim değişikliğini inkârı ve göçmenlere yönelik söylemleriyle de fazlasıyla eleştiriliyor. Vakfın başkanı olan James’in de bu fikirleri dile getirmesi ve desteklemesi, Google’ın kararını tartışmalı hâle getiriyor. Konseyin üyelerinin duyurulmasının ardından James’in adının listede görülmesiyle birlikte hemen tepkiler duyulmuştu. Google çalışanlarından oluşan bir grup da James’in kuruldan çıkarılmasını talep eden bir mektup yayınlamıştı. Söz konusu mektupta James’in içinde olduğu bir kurulun yapay zekânın sorumlu gelişimine katkıda bulunamayacağı belirtiliyor.
Kurulun tartışma yaratan bir diğer üyesi ise Trumbull Unmanned’in kurucusu Dyan Gibbens oldu. Gibbens’in kuruldaki varlığı, Google’ın yapay zekâyı askeri amaçlar için kullanacağı yönündeki söylentileri artırırken, bazı isimler de tartışmalı kişilerle çalışmak istemedikleri gerekçesiyle konseye katılmayı reddetmişti.
Google yapay zekâ çalışmaları için oluşturduğu konseyin daha çalışmaya başlamadan dağıldığını doğruladı. Şirket tarafından Engadget‘a gönderilen açıklamada, yapay zekâ konusunda dışarıdan fikir almanın başka yollarının aranacağı belirtildi.