Google bundan birkaç ay önce Google Reader’ı kapatacağını açıkladığında bunu neden yaptığı konusunda somut nedenler ortaya koymamıştı. Yalnızca RSS servisinin kullanımının azaldığını ve şirketin daha az ürüne odaklanma kararının bu durumda etkili olduğunu söylemekle yetinmişti.
Yapılan açıklama Google Reader tutkunlarını tatmin etmemiş ve Reader’ın açık kalmasına yönelik talepler devam etmişti. Kapanış tarihi olan 1 Temmuz yaklaşırken Google verdiği karardan geri dönmeyeceğinin işaretini verdi. Bununla birlikte aldığı kararla ilgili daha detaylı bir açıklama yaptı.
Google’ın kıdemli haber ve sosyal ürünler direktörü Richard Gringras, Wired’a verdiği demeçte haber tüketiminin neredeyse sürekli hâle geldiği bir kültüre doğru ilerlediklerini, akıllı telefon ve tablet sahiplerinin haber takibini gün boyunca küçük dilimlerle yaptığını, eskisi gibi kahvaltı masasında haberlerin tümünü okuma günlerinin geride kaldığını kaydetti.
Grangras Google’ın haberleri kullanıcılara ulaştırmak için diğer servislerini kullandığını ve bunu tek bir hedef için yaptığını kaydetti; o hedefi de “doğru zamanda doğru bilgiyi vermek” olarak nitelendirdi. Söz konusu yaklaşım henüz Türkiye’de tam anlamıyla faaliyete geçmeyen Google Now’ın felsefesiyle uyuşuyor. Ayrıca Google’ın yeni döneminde Google+ da haber dağıtımı konusunda sosyal deneyimlerle de güçlendirilmiş bir araç olarak dikkat çekiyor.
Google kararını bu şekilde açıklasa da, Reader’ın haber takibi için sunduğu kolaylıklar gözardı edilemezdi. Google Reader’ın tüm haberleri tek bir yerde görmeye ve onları hızlı bir şekilde tüketmeye olanak sağlaması aslında Google’ın yeni anlayışına çok da ters düşmüyordu. Neyse ki, Google Reader’ın yerini doldurmaya gönüllü birileri var ve onlarla ilgili detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Bunlar içerisinde Feedly, Google Reader’ın API’sini kopyalayıp kendi altyapısını oluşturması ve diğer RSS servislerinden de destek görmesiyle dikkat çekiyor.
İlgili >> Wired