Teknoloji

Google+’da rumuzlara ve alternatif adlara kapı açılıyor

Google+ yola çıktığından beri buraya üye olanların gerçek ad ve soyadlarını kullanma gibi bir zorunluluğu bulunuyor. Bu durum internette gerçek adını kullanmak istemeyenler için rahatsız edici bir durum ve Google’a da bu konuyla ilgili olarak tepkiler dile getirilmekte. Arama devinin rumuzlara, alternatif veya takma isimlere kapı açması bekleniyordu. Bu yolda ilk adımlar da atılmaya başlandı. Google+’nın başkan yardımcısı Bradley Horowitz kullanıcıların bu haftadan itibaren profillerine rumuz, anne kızlık soyadı, takma ad veya bunun gibi ek isimleri girme imkânına kavuşacağını duyurdu.

Google alternatif isimler ve rumuzlar için ek alan açıyor, ancak gerçek ad ve soyadlar hiçbir yere gitmiyor. Bu bilgiler Google+’ya kayıt için gerekli olmaya devam edecek. Zaten şirket de standardın dışında ad ve soyad bilgilerine sahip olan profilleri ayıklamayı sürdürecek gibi görünüyor. Yine de, gerçek adıyla aynı olmayan bir ad kullananlar için Google’ın yerleşmiş kimlikler adı verilen bir opsiyonu bulunuyor. Google’ın yetki vermesi hâlinde kullanıcılar gerçek adları yerine bu alternatif kimlikleriyle Google+ üzerinde faaliyet gösterip paylaşım yapabilecekler. Tabii bunun için Google’ı söz konusu alternatif kimliğin size ait olduğuna ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için ciddi bir takipçi kitlesine sahip çevrimiçi niteliğe hesabı bağlamak ya da bu kimliğin onaylanmasını sağlayacak çevrimdışı içerik üretmek gerekiyor.

Şöyle bir örnek vermek gerekirse; Bono ve Lady Gaga gibi şarkıcıların gerçek adları farklı, ancak Google bu kişilerin Bono veya Lady Gaga kimlikleriyle Google+’da varolmasına izin verecektir. Çünkü bu takma adların o kişilere ait olduğunu biliyor. İşte Google’ı bu şekilde ikna etmek gerekiyor, hem de ciddi kanıtlarla. Sadece takma adla oluşturulmuş boş bir MySpace veya Twitter profili Google’ı ikna etmede yeterli olmayabilir.

Horowitz, duyurulan bu son adımların insanların Google+ üzerinde tercih ettikleri kimlikleriyle iletişim içinde bulunmasının geliştirilmesi yönünde atılan ilk adımlar olduğunu belirtti. Google, bu alternatif veya takma ad problemini çok büyük bir problem olarak görmüyor. Kullanıcıların sadece yüzde 0.1’lik bir bölümünün adla ilgili itirazda bulunduğunun altını çiziyor.

İlgili – Google+ (Bradley Horowitz)