Teknoloji

Google yonga tasarım ekibini Intel ve Qualcomm’dan transferlerlerle güçlendiriyor

Google Türkiye google fransa jarvis

Google kendi akıllı telefon ve veri merkezi yongalarını tasarlama konusundaki çalışmalarına biraz daha hız veriyor. Reuters‘ın haberine göre, internet devi Hindistan’ın Bangalore şehrinde tasarımda uzmanlaşan mühendislerden oluşan bir ekip kuruyor. Söz konusu ekibin 16 mühendis ve dört işe alım uzmanından oluşacağı belirtilirken, ekipte işe alım uzmanlarının bulunması çalışan sayısının artmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Google’ın kendi yonga tasarım ekibini kurması, teknoloji dünyasının devlerinin yonga pazarının geleneksel oyuncularına olan bağımlılıklarından kurtulma hamlesinin en son halkası olarak tanımlanabilir. Reuters’ın haberine göre, Google’ın yeni çalışanları arasında daha önce Intel, Nvidia ve Qualcomm’da görev yapan mühendisler bulunuyor.

Apple ve Google neredeyse 10 yıldır kendi yongalarını tasarlama konusunda daha yoğun şekilde çalışıyor. Apple’ın bu konudaki yolculuğu, iPhone için A4 işlemcileri tasarlamakla başlamıştı. Şirket son zamanlarda kendi grafik işlemcilerini de tasarlıyor. Bunlara ek olarak, cihaz üstünde görüntü işlemesi de yapabilen yapay zekâ işlemcileri de Apple’ın portföyüne eklenmiş durumda. Google ise veri merkezlerinde kullanım amacıyla kendi yapay zekâ eğitim ve interferans işlemcilerini de tasarlıyor. Amazon, Facebook ve Microsoft da yapay zekâ yongaları geliştirmek için çalışıyor.

Teknoloji dünyasının devlerinin Intel ve Qualcomm gibi yonga üreticileriyle aralarına mesafe koyması, Silikon Vadisi’nin büyük ve köklü şirketleri için ciddi bir tehdit niteliği taşıyor. Yine de, Google’dan şu an için Reuters’ın haberine ilişkin bir açıklama gelmediğini belirtmek gerekiyor.

Google son yıllarda cihaz portföyünü hatırı sayılır ölçüde genişletmiş durumda. Şirketin sunduğu cihazlar arasında telefonlardan akıllı hoparlörlere kadar uzanan pek çok seçenek bulunuyor. Bu cihazlarda kullanılacak yongaların Google’ın bünyesinde tasarlanması, hem donanım hem de yazılım alanında daha geniş bir seçenek yelpazesinden yararlanmayı mümkün kılıyor.