Teknoloji

Google’ın yüzü yapay zekâ ve arama gelirleriyle güldü

google g suite yapay zekâ

Google yapay zekâ kaynaklı bulut bilişim ve Arama gelirlerindeki artışla, geride kalan üç aylık dönemde yaklaşık 85 milyar dolar kazandı. İnternet devinin çatı şirketi Alphabet’in yılın ikinci çeyreğine ait finans raporu, şirketin sadece Arama üzerinden 48.5 milyar dolar gelir elde ettiğini gösteriyor.

Google’ın bulut birimi ise tarihinde ilk defa 10 milyar dolar gelir elde ederken, birimin operasyon kârı da 1 milyar dolar oldu. Finans raporunun değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Sundar Pichai, şirketin bulut müşterilerine sunduğu üretken yapay zekâ çözümlerinin 2 milyondan fazla geliştirici tarafından kullanıldığını ve şirkete milyarlarca dolar kazandırdığını dile getirdi.

Pichai’nin yatırımcılara gönderdiği mektupta ise şu ifadeler yer alıyor: “Yapay zeka yığınının her katmanında yenilik yapıyoruz. Uzun süredir devam eden altyapı liderliğimiz ve şirket içi araştırma ekiplerimiz, teknoloji geliştikçe ve önümüzdeki birçok fırsatı takip ederken bizi en iyi şekilde konumlandırıyor.”

Google’ın bulut güvenliği portföyünü güçlendirmek adına bulut güvenliği girişimi Wiz’e 23 milyar dolarlık bir teklif sunduğu geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Ancak Wiz şaşırtıcı bir şekilde Google’ın teklifini reddetmiş ve halka arz opsiyonunu tercih etmişti.

Google’ın piyasa değeri geçtiğimiz nisan ayında 2 trilyon dolara çıkmıştı. Şirket bundan bir süre sonra Gemini büyük dil modeli (LLM) tarafından desteklenen yapay zekâ tabanlı “Aramada Genel Bakış” özelliğini kullanıcılarına sunmaya başlamıştı. Kullanıcılar bir süre sonra bu özelliğin belli sorgularda tuhaf yanıtlar sunduğunu fark etmiş ve Google da söz konusu özelliği kaldırmıştı. Pichai, yaşanan sorunlara rağmen, “Aramada Genel Bakış” özelliğinin hem aramaları hem de kullanıcı memnuniyetini artırdığını belirtti.

Google bu hafta içinde Chrome’da üçüncü taraf çerezleri devredışı bırakma kararından vazgeçtiğini açıklamış ve bunun yerine kullanıcılarını daha “bilgilendirilmiş bir seçim” yapmaya yönlendireceğini belirtmişti. Bu konu hakkında konuşan Pichai, kullanıcı tercihinin ilerlemenin en iyi yolu olduğuna inandığını dile getirdi. Google CEO’su şirketin gizliliği kuvvetlendirecek teknolojilere yatırım yapmaya ve ekosistemdeki oyunculardan geri bildirim toplamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Google yapay zekâ ve arama dışındaki birimlerinin performansıyla da güldü

Alphabet’in diğer birimlerinin de gelirleri arttı. Google’ın reklam gelirleri 64.6 milyar dolar seviyesine çıkarken, YouTube’un reklam gelirleri de bir yıl önceye kıyasla yüzde 13 oranında arttı ve 8.6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Şirketin abonelikler, platformlar ve cihazlar biriminin gelirleri ise 9.3 milyar dolar oldu.

İLGİLİ HABERLER