Google, balonlarla internet bağlantısı sunmak için geliştirdiği Project Loon’u ilk duyurduğunda balonun belli konumlarda durması ve irtifasını değiştirmesi adına statik algoritmalardan faydalanmıştı. Balonla internet bağlantısı ulaştırmak akıllıca bir fikir olsa da, Google yerden binlerce metre yükseklikteki beklenmeyen hava olaylarına uyum sağlama konusunda biraz hazırlıksız yakalanmıştı. Project Loon ekibi, bu durumu değiştirmek için yapay zekadan yararlanılacağını açıkladı.
Google yapay zeka ile balonlarının belli davranışsal kalıplar kazanmasını sağlayacak ve yeri geldiğinde bunlar üzerinde değişiklik yapabilecek. Böylelikle balonların belirlenen konumlarda daha uzun süre durabilmeleri mümkün olacak. Özellikle otomatik öğrenme teknolojisinden yardım alan Project Loon ekibi, test balonunu Peru stratosferinde 98 gün boyunca tutmayı başardı. Balon böylelikle kendisini yerinden uzaklaştırabilecek rüzgarlara karşı dayanabildi.
Google’ın Project Loon’da kullandığı algoritmalar artık çok daha geniş bir veri havuzunu kapsıyor ve bu verilerden bir şeyler öğrenebiliyor. Böylelikle balon gerektiğinde kendisini havada tutacak kararları alabiliyor. Test balonlarından birinin kendisini havada tutacak rüzgarı yakalamak için geçici olarak Pasifik Okyanusu üzerine ilerlemesi buna örnek olarak gösteriliyor. Balon, neyin olabileceğine dair tahminler yaptıktan sonra da davranışlarında değişikliğe gidebiliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Peru hava sahasındaki balon 14 hafta boyunca irtifasını 20 binin biraz altında bir sayıda değiştirdi.
Google yapay zeka ile maliyetleri kısabilir ve etki alanını genişletebilir
Google, Project Loon’a yapay zeka eksenli yetenekler kazandırarak maliyetleri kısma ve projenin etki sahasını genişletme fırsatına da sahip oluyor. Şirketin bir bölgeye internet bağlantısı götürmek için hava sahasını tamamen balonlarla kaplamasına gerek kalmadığı için filosunu küçültmesine imkan tanınıyor.