Teknoloji

Google’ın yapay zekası kullanıcı notlarından podcast oluşturuyor

google yapay zeka

Google, araştırmalarınızı yapay zeka tarafından oluşturulan bir podcast’e dönüştürebilen yeni bir özellik sunuyor. Bu deneysel özellik, geçen yıl Google tarafından piyasaya sürülen AI not alma uygulaması NotebookLM içerisinde yer alıyor. Yapay zeka tarafından yönetilen iki “sunucu”, notlarınızı tartışarak özetliyor, konular arasında bağlantılar kuruyor ve karşılıklı konuşmalar yapıyor.

Bu özellik, NotebookLM’nin zaten sunduğu notlar, transkriptler ve araştırma belgeleriyle etkileşime geçme işlevini daha da geliştiriyor. Uygulama, Google’ın Gemini AI modelini kullanarak araştırmalarınızı özetlemekte ve yeni sesli özellik, bunun bir tür sesli versiyonu olarak karşımıza çıkıyor.

Google, bu yapay zeka sunucuların “şakalaşarak” birbirleriyle konuşacağını söylediğinde bunu ciddiye alıyor. Özelliği test ederken, ampulün icadı üzerine hazırlanmış örnek bir not defterini kullanarak bir deneme yaptık ve sonuç oldukça garipti. 10 dakikalık özet sırasında, iki sunucu Thomas Edison’un ampulün arkasındaki tek kişi olmadığını tartıştı ve “sonuçta bu bir ekip çalışmasının, hayalleri gerçeğe dönüştürmenin hikayesi” diyerek olayı özetledi.

Sunucuların, bir cümlenin ortasında “bam!” diyerek vurgulama yapması ve modern ifadeler kullanmaları, neredeyse gerçek insan podcast yayıncılarını andırıyor. Ancak birkaç tuhaflıktan da bahsediliyor. Örneğin, yapay zekanın “Plus” gibi basit bir kelimeyi de hecelediği belirtiliyor.

Bu özellik, araştırmalar hakkında bilgi edinmeyi daha eğlenceli hale getiriyor ancak daha ciddi konuların ele alındığı bir durumda, örneğin kanser ya da savaş gibi konularda, sunucuların bu hafif ve esprili tonu nasıl sürdüreceği merak konusu. Ayrıca, konuşmalar sırasında oldukça fazla gereksiz bilgi bulunuyor, bu da bilgileri hızlı ve net bir şekilde özetleme amacı taşıyan bir uygulama için ideal olmayabilir.

Google da duyurusunda bu konuya değiniyor ve özelliğin “konunun kapsamlı veya objektif bir görünümünü sunmadığını, yalnızca notlarınızın bir yansıması” olduğunu belirtiyor.

Google yapay zeka ile podcast oluşturma özelliğini sadece İngilizce olarak sunuyor

Audio Overview özelliğinin bazı sınırlamaları da mevcut. Google, bu podcast tarzı tartışmayı oluşturmanın birkaç dakika sürebileceğini ve şu anda yalnızca İngilizce dilinde kullanılabildiğini söylüyor. Ayrıca, birçok yapay zeka aracında olduğu gibi, her zaman yüzde 100 doğru sonuçlar vermeyebiliyor.

Bu özelliği denemek için NotebookLM’de bir defter açmanız yeterli. Ekranın sağ alt köşesindeki Notebook rehberini seçin ve ardından “Audio Overview” başlığı altında bulunan “Load” seçeneğine tıklayınca süreç başlıyor.