Teknoloji

Google yapay zeka ile İngilizce öğrenenlere yardım edecek

google

Google, insanların telefonlarıyla konuşmasına ve konuşabilen bir yapay zeka botuyla İngilizce pratik yapmasına olanak tanıyan bir özellikle dinleme becerilerini test ediyor. Google, konuşma pratiği deneyimini ilk olarak Ekim 2023’te kullanıma sunmuştu. Başlangıçta bu özellik yalnızca konuşulan cümleler hakkında geri bildirim sağlıyordu. Artık kullanıcılar öğrendikleri dilde devam eden konuşmalar yapma pratiği yapabilecek.

TechCrunch’ın haberine göre, bu özellik hâlihazırda Arjantin, Kolombiya, Hindistan, Meksika, Venezuela ve Endonezya’daki Search Labs kullanıcıları için mevcut. Search Labs’in Google’ın potansiyel yeni Arama özelliklerini test ettiği korumalı alan olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ancak bu özellik bir Android cihazda Google üzerinden İngilizceden İngilizceye çeviri yapıldığında da ortaya çıkabilir.

Geri bildirim ve konuşma pratiği özellikleri şimdilik yalnızca İngilizce olarak mevcut. Google, 2023 tarihli bir blog yazısında Arama’nın “dil öğrenenler için değerli bir araç” olduğunu çünkü çevirileri ve tanımları alabileceklerini ve kelime arayabileceklerini açıklamıştı.

Google’ın Duolingo, Babbel, Pimsleur veya diğer dil öğrenme uygulamaları gibi öğrencileri seviyelendiren bir müfredatı veya sistemi bulunmuyor. Konuşma pratiğini başlattığında şirket, bunun öğrencilerin sadece pratik yapmakla kalmayıp aynı zamanda bir konuşma bağlamında kullanılacak en iyi kelimeleri veya çekimleri bulmalarına da yardımcı olduğunu belirtmişti. Google yıllardır bir çeviri özelliğine sahip olsa da şirket, yapay zeka modellerinin anladığı dillerin sayısını da artırıyor.

Google yapay zeka destekli dil öğrenimine yardımcı olan ilk şirket değil

Yapay zeka destekli dil öğrenimi yeni bir kavram değil. Muhtemelen en popüler dil öğrenme uygulaması olan Duolingo, 2016’da bir yapay zeka sohbet robotu ekledi ve 2023’te GPT-4’ü entegre etti. Bir başka çevrimiçi dil öğrenme platformu olan Memrise, Discord’da insanların sohbet ederken dil öğrenmesine olanak tanıyan GPT-3 tabanlı bir sohbet robotu başlattı. Diğer dil öğrenme platformları da konuşma pratiği sunuyor. Örneğin Pimsleur, kullanıcılardan uygulamayla bir konuşma yapmalarını istiyor ve insanları sorulara hedef dillerinde yanıt vermeye teşvik ediyor.