Teknoloji

Google yapay zekâ ile Güneş Sistemi’nin ötesini keşfetmek istiyor

google yeni tasarım

google yapay zekaGüneş sisteminin dışındaki gezegenleri keşfetmek, çok yoğun veri işlemesi gerektiren ve fazlasıyla zaman alan bir görev. Büyük veri yığınlarını incelemek ve burada uzak gezegenlere ait sağlam işaretler aramak, çok fazla çaba gerektiriyor. Ancak Google yapay zeka ile bu süreci çok daha hızlı ve efektif hâle getirmeyi amaçlıyor.

NASA, Kepler görevi çerçevesinde dört yıl boyunca gökyüzünün belli bir bölümünü inceledi ve bu süreçte 200 binden fazla yıldızdan 14 milyar veri noktası topladı.

Bir dış gezegeni keşfetmek için sıkı bir gözlem gerekiyor. Bunun için yıldızların ışığından yararlanılıyor. Bir dış gezegen Dünya ve bir yıldızın arasından geçerken o yıldızın ışığı sönüyor. Kepler, deneyi süresince her 30 dakikada bir fotoğraf çekti. Bu da gözlem için gerekli verileri sağlamış oldu.

Google bünyesinde yapay zekâ araştırmaları yapan Chris Shallue ve ve UT Austin’den astrofizikçi Andrew Vanderburg, bir otomatik öğrenme sistemini dış gezegenleri tanıyabilecek şekilde eğitti. İkili bunun için 15 bin Kepler sinyalinden oluşan bir veri seti kullandı. Ardından iki veya daha fazla dış gezegen barındıran 670 yıldız sistemine ait verileri mercek altına alan ikili, çalışmaları sonucunda Kepler 80g ve Kepler 90i adını taşıyan iki dış gezegenin ortaya çıkmasını sağladı.

Google yapay zeka yardımıyla işlenmeyen verilerde yeni gezegenler bulmayı hedefliyor

Google yapay zeka ile işlenmeyen Kepler verilerinin derinlerine dalmayı ve yeni dış gezegenleri keşfetmeyi amaçlıyor. Shallue ve Vanderburg, yaptıklarının sadece başlangıç olduğunu dile getirmeyi ihmal etmiyor.