Teknoloji

Google yapay zekâ araştırmaları için ilkelerini yayınladı

Google Türkiye google fransa jarvis

google yapay zekaGoogle yapay zeka çalışmalarında kendisine rehberlik etmesi için belirlediği ilkelerini kamuoyuyla paylaştı. Şirket, söz konusu ilkeleri belirlemek için kısa bir süre önce söz vermişti. Google’ı bu yönde insiyatif almaya iten olay ise ABD Savunma Bakanlığı için geliştirilen drone ekseninde dönen tartışmalar olmuştu.

Şirket tarafından yayınlanan “Google’da Yapay Zekâ: İlkelerimiz” başlıklı belge, doğrudan drone çalışmasına gönderme yapmıyor. Ancak şirket yapay zekâyı hiçbir zaman silah geliştirmek için kullanmayacağını da açık açık taahhüt ediyor. Belgede gizlilik ve insanların gözetimi ile yapay zekânın etkileşimi gibi konulara da değiniliyor.

Google yeni ilkeleriyle yapay zekâyı silah geliştirmek için kullanmayacağını açıklasa da, bu durum şirketin orduyla ortak çalışmalar yürütmeyeceği anlamına gelmiyor. Google tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, söz konusu ilkelerin daha önce yayınlanması durumunda şirketin askeri drone projesine dahil olamayacağı belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı’na ait drone projesinde yapay zekâ, kamera tarafından toplanan gözetim verilerinin analiz edilmesi için kullanılıyor. Şirket yaptığı başvuruda saldırgan amaçlar güdülmediğini belirtse de, önümüzdeki dönemde askeri sözleşmelere daha mesafeli yaklaşacak gibi görünüyor.

Google’ın yeni ilkeleri, sadece yapay zekânın silahlarda kullanımını yasaklamakla kalmıyor. Uluslararası olarak kabul edilmiş normların dışında kalan veya uluslararası hukuk ve insan haklarına uygunluğu tartışmalı yapay zekâ gözetim projeleri de Google tarafından desteklenmeyecek.

Google CEO’su Sundar Pichai de şirketinin yeni ilkelerini bir blog yazısıyla değerlendirdi. Pichai, yazısında şu ifadeleri kullandı: “Google’da yapay zekâyı ürünleri daha yararlı hâle getirmek için kullanıyoruz. Daha kolay e-posta yazılabilmesi, dijital asistanların insanlarla daha doğal biçimde iletişim kurması ve insanların içindeki eğlenceyi ortaya çıkaran fotoğraflara ulaşabilmesi adına yapay zekâdan yararlanıyoruz. Bu kadar güçlü bir teknolojinin kullanımı konusunda akıllara güçlü soruların geldiğinin farkındayız. Yapay zekânın nasıl geliştirildiği ve kullanıldığı önümüzdeki yıllarda toplum üzerinde ciddi bir etki yapacak. Bu alandaki liderlerden biri olarak her şeyin doğru biçimde yapılabilmesi konusunda büyük bir sorumluluk hissediyoruz.”

Google yapay zeka konusunda yeni etik prensiplerini açıklasa da, endüstrinin genelini kapsayacak ve farklı senaryolarda geçerli olacak kurallar oluşturmak hâlâ oldukça zor görünüyor. Yapay zekâ teknolojilerinin günlük hayattaki yerinin artmasıyla birlikte Google gibi şirketlerin seslerini daha sık çıkartmak zorunda kalacağı düşünülüyor.