Teknoloji

Google’ın yapay zeka arama özetlerinde reklam gösterimi resmen başladı

google yapay zeka

Google, yapay zeka destekli arama özetlerine reklamlar ekliyor ve bu, artık arama motorunun yapay zeka tarafından oluşturulan özetlerinde ürünlerin de gösterileceği anlamına geliyor.

Örneğin, pantolonunuzdaki çimen lekesini nasıl çıkaracağınızı arattığınızı düşünün. Google’a sorduğunuzda, yapay zeka tarafından oluşturulan yanıt bazı öneriler sunacak ve lekeyi çıkarmanıza yardımcı olabilecek ürün önerilerini de gösterecek. Bu ürünler, “sponsorlu” başlığı altında yer alacak ve Google sözcüsü Craig Ewer’in The Verge’e verdiği bilgiye göre, yalnızca sorunun “ticari bir yönü” varsa gösterilecek.

İnternet devi, mayıs ayından bu yana yapay zeka özetlerinde reklamları test ediyordu ancak bu özelliği tam olarak kullanıma sunma kararı aldı. Şirket, bunun insanlara “ihtiyaç duydukları anda ilgili işletmeler, ürünler ve hizmetlerle hızlıca bağlantı kurmalarına” yardımcı olduğunu belirtiyor. Şu an için reklamlar yalnızca ABD’de mobil cihazlarda yapay zeka özetlerine ekleniyor. Benzer şekilde Microsoft da Copilot chatbot’unda reklamları kullanıyor ve son zamanlarda bu reklamların nasıl göründüğünü değiştirdi.

google yapay zeka

Google yapay zeka arama özetlerinin formatını yeniliyor

Google, yapay zeka özetlerinin formatında da bazı değişiklikler yapıyor. Ağustos ayında yapılan bir testin ardından, artık özetin sağ tarafında alıntı yapılan web sayfaları daha belirgin bir şekilde gösterilecek. Google, bu düzenlemenin “önceki tasarıma kıyasla destekleyici web sitelerine olan trafiği artırdığını” söylüyor.

Ayrıca Google arama sonuçlarını yapay zeka ile organize eden yeni bir özellik de kullanıma sunuyor. Bu özellik, yalnızca bağlantılar listesi göstermek yerine, ilgili bilgileri içeren özel bir sonuç sayfası sunacak. Şu an için bu özellik, ABD’de mobil cihazlarda sadece tarifler ve yemek fikirleriyle ilgili aramalarda kullanılabilir durumda.