Dosya

Google X: Gizli laboratuvarda neler dönüyor?

Google gözyaşındaki glikoz seviyesini ölçen akıllı bir kontakt lens üzerinde çalıştığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Ancak Google’ın üzerinde çalıştığı sıradışı projeler sadece bu kontakt lensle sınırlı kalmıyor. Şirketin artık çok da gizli olmayan Google X isimli laboratuvarı pek çok ilginç projeye ev sahipliği yapıyor.

google-x-220114

Google X ismi yıllar boyunca Google Glass ve sürücüsüz otomobillerden hareketle akıllarda çeşitli sorular uyandırırken, ortaya çıkan yeni projelerle bu soruların sayısı artıyor. Google’ın bilimle en yakın teması olarak nitelendirilebilecek Google X’e dair merak edilenlerin cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Google X nedir?

Google’ın Google [x] olarak stilize ettiği, ancak genellikle Google X olarak anılan girişim, Google tarafından yönetilen ve varlığı son birkaç yıldır bilinen gizli bir tesisi temsil ediyor. Bir laboratuvar olarak tanımlanabilecek söz konusu tesiste Google çalışanları bazıları hiç gün yüzü görmeyecek olan ilginç projeler geliştirmek için kafa yoruyor.

Google X’in temel hedefi, bir zamanlar AT&T’nin Bell laboratuvarında gerçekleştirdiği gibi, sıkı bir çalışma ve akılları baştan alacak araştırmalar yaparak teknolojide oluşabilecek rehavetin önüne geçmek olarak tanımlanıyor. Google ”Manhattan Projesi” olarak anılan ilk atom bombası projesinin getirdiği devrimsel değişimin bir benzerini oluşturmanın da amaçları arasında olduğunu belirtiyor.

Google X’in halen kapalı bir kutu olarak anılmasının en önemli nedeniyse yürütülen çok sayıda projenin çok küçük bir kısmının dışarıya çıkması. The New York Times Google X’te ”yıldızları hedefleyen” 100 projenin yürütülmeye çalışıldığını belirtirken, girişim kapsamında gelecek için sınırların dışında düşüncenin teşvik edildiği vurgulanıyor.

Google X nerede?

Google X laboratuvarı şirketin Kaliforniya eyaletinin Mountain View şehrindeki genel merkezinin yaklaşık 700 metre uzağında iki katlı iki binadan oluşuyor.Bloomberg Businesweek’e göre, Google X laboratuvarının etrafını gezerken burada çalışılan projelerden bazıları hakkında fikir edinmek mümkün oluyor.

Moonshot nedir?

Moonshot (Ay’a Yolculuk) bilimsel olarak çözümü ya da bir fark oluşturması milyonda bir ihtimal olan çılgın fikirlere verilen isim. Google ise bu terimi çözülmesi için radikal çözüm ve fark yaratacak teknolojiye ihtiyaç duyulan büyük problemler olarak tanımlanıyor. Bu kapsam altındaki fikirlerin uygulanabilmesi için son derece büyük sermayelere ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, söz konusu fikirlerin asla somut bir şeye dönüşmeyebileceğinin de altı çiziliyor.

Google X girişimi Sergey Brin’in başkanlığı altında yürütülse de, projede Brin kadar Eric Teller ismi de ön plana çıkıyor. ”Moonshot Şefi” olarak tanımlanabilecek bir unvana sahip olan Teller’ın dedesi Edward Teller de hidrojen bombasını icat etmesiyle tanınıyor.

Önemli Google X projeleri

Google Glass

Google X’in ”Project Glass” adıyla yürüttüğü projenin meyvesi olan Google Glass, giyilebilir teknoloji konseptinin en bilinen temsilcilerinden biri olan bir artırılmış gerçeklik gözlüğü. Akıllı telefon deneyimini ellerin serbest olduğu bir ortama taşımayı hedefleyen Google Glass’ın belirli işlemlerde masaüstü bilgisayarlara duyulan bağımlığı da azaltması amaçlanıyor. Explorer programı kapsamında ilk sahipleriyle buluşan Google Glass’ın 2014 içinde genel satışa sunulması bekleniyor.

Sürücüsüz otomobiller

Google X’in motorlu taşıtlar için geliştirdiği özerk sürüş teknolojisinin meyvesi olan sürücüsüz otomobiller 2011 yılında görücüye çıktı. Google Sokak Görünümü’nün mucitlerinden biri olan Sebestian Thrun tarafından yürütülen proje kapsamında hazırlanan otomobillerin geçtiğimiz yaz kazasız biçimde 300 bin mil mesafe katettiği açıklansa da, şirket söz konusu otomobiller için ABD’de yasal girişimler konusunda henüz somut bir ilerleme elde edebilmiş değil. Otomobil üreticileri de Google’ın teknolojisini kullanma konusunda işi ağırdan alırken; BMW, Tesla, Volvo ve Audi gibi şirketler kendi sürücüsüz otomobil teknolojilerini geliştirmek için çalışmaya devam ediyor. Google’da ise projeyle özel olarak ilgilenen Sergey Brin, sürücüsüz otomobil konusunda somut ilerleme kaydetmek istediğini açıkça dile getiriyor.

Diğer Google X projeleri

Project Loon

Google X’in internet erişiminde sıkıntı yaşayan kırsal bölgeler için geliştirdiği Project Loon sayesinde balonları kullanarak internet bağlantısının uzak noktalara taşınması amaçlanıyor. Rüzgarla taşınan ve ticari uçakların iki kat yükseğinde seyretmesi planlanan bu balonlarla günümüzde 3G teknolojisiyle erişilen hızın yakalanması hedefleniyor.

Dünyanın üçte ikisinin güvenilir bir bağlantısına sahip olmadığına dikkat çeken Google, Project Loon ile bu durumu değiştirme yönünde radikal bir adım atıyor. Projenin testlerine geçtiğimiz yaz Yeni Zelanda’da başlayan Google X ekibi, havaya salınan 30 balon tarafından sağlanan internet bağlantısını 50 kişilik bir test grubunun erişimine açtı.

Akıllı kontakt lens

Google X ekibinin akıllı kontakt lens projesi özellikle şeker hastaları için fazlasıyla kullanışlı olacak cinsten. Minyatürize edilmiş elektronik işlemciler, sensörler ve bir saç kılı boyutunda bir anten barındıran bu lensler göz yaşlarındaki glikoz seviyesini ölçebiliyor. Yüksek glikoz seviyesini bildirmesi için lense küçük LED ışıkları yerleştirmeyi planlayan Google, projeyi piyasaya sürebilmek için bir ortak arayışını da sürdürüyor. Söz konusu proje üzerinde 2011 yılında Microsoft ve University of Washington’ın ortak çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Nesnelerin Ağı

Google X ekibi kamuoyunun genellikle ”Nesnelerin İnterneti” olarak adlandırdığı konseptle ”Nesnelerin Ağı” başlığı altında ilgileniyor. Nesnelerin Ağı şirketin 2011’de gerçekleştirdiği yazılımcı konferansında nesneleri internete bağlamanın bir yolu olarak değerlendirilirken, şirketin Google Glass dışında bu yönde ne tür adımlar atacağı merak ediliyor.

İlgili >> Pocket-lint