oogle ve Verizon, Türkiye zamanıyla tanımlayacak olursak bu akşam saatlerinde ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Bu basın toplantısında Verizon ve Google’ın birlikte planladıkları işler hakkında önemli bilgiler verildi.
İlk olarak Android’den başlayalım. Motorola’nın üreteceği, tam dokunmatik Android 2.2 cihazının GSM ve HSPA uyumluluğunun yanı sıra CDMA desteğiyle Android dünyasında bir ilk olacağı söyleniyor. Motorola “Venus” kod adına sahip olan bu cihazın 27 Ağustos’ta ABD’de satışa çıkabileceği söyleniyor. Öte yandan Venus’ün yanında bir cihazın varlığından da söz edildi. Droid Pro isimli bu cihaz diğerine göre biraz daha kaba… 1.3 GHz’lik bir çekirdeğe, dört inç’lik ekrana sahip olan bu cihazın da Kasım ayında piyasaya çıkması bekleniyor. Ayrıca Samsung ve HTC’nin de yeni Android cihazlar tanıtacağı belirtildi.
Tablet tarafına bakacak olursak, Samsung’un ön yüzünde kameraya sahip olan, 7 inç ekranlı bir cihaz üzerinde çalıştığı biliniyordu. Motorola’nın da 10 inç ekranlı, 1 GHz işlemcili ve Android 3.0 Gingerbread ile çalışan bir tablet üzerinde çalıştığı tahmin ediliyor. Boy Genius Report sitesinin güvenilir bir kaynağa dayandırarak verdiği habere göre Moto’nun Android 3.0 ile çalışan tableti Şubat 2011’de tanıtılacak. Engadget’ın kaynaklarına göre ise Gingerbread ile çalışan tabletler Verizon’un 2010 son çeyrekte çıkarılacak cihazlar planında yer alıyor.
MiFi teknolojisinin yaratıcısı Novatel’e geçelim… Dördüncü nesil teknolojiler üzerine çalışan bu şirket LTE mobil bağlantı istasyonu temininde Verizon’un yardımcısı olacak gibi görünüyor. Aynı anda 10 kullanıcıyı desteklemesi beklenen bu modemin gelecek sene Ocak ya da Şubat aylarında ABD’de piyasaya çıkması bekleniyor. Öte yandan Verizon Nisan 2012’ye kadar ABD’nin yüzde 75’ini LTE kapsama alanına almayı planlıyor.
Google, Verizon ve FCC arasındaki “ağ tarafsızlığı” meselesine de değinmeden geçmeyelim. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Google ve Verizon bir araya gelerek ABD Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) başlattığı, o zamanlar henüz emekleme aşamasında olan “ağ tarafsızlığı” girişimine kurumsal destek sağlama kararı aldılar. Son günlerde alınan FCC’nin ağ tarafsızlığı ilkesini uygulamak için gerekli olan yetkisinin olmadığına dair mahkeme kararı bu olayın biraz garip hâle gelmesine neden oldu. Mahkeme kararının çıktığı günden beri çeşitli telekomünikasyon şirketleri bir araya gelerek uzlaşma yolunda girişimlerde bulunuyor. Bugün de Verizon ve Google sahne aldı. Her iki şirket de “açık bir internet” ana fikrine sahip olan bir poliçe teklifinde bulundular. Her iki şirket de internet kullanıcılarının hangi içerik, uygulama ve cihazı kullanma konusunda özgür olmaları gerektiğinde hem fikirken, “ayrımcı uygulamalara da zorlayıcı yasaklar” konulmasını istediler. Görünüşe göre Google ve Verizon ABD interneti üzerinde daha fazla devlet denetimi istiyor. Düzenlemelerin çoğu idari makamlardan gelirse, internet servis sağlayıcılarının getirmeleri gereken düzenlemelerin miktarı da azalacaktır, sanıyoruz ki mantıkları bu.
İşe kablosuz bağlantılar açısından bakıldığında mesele biraz daha ilginç bir hâl alıyor. Her iki şirket de kablolu bağlantılar için getirdikleri düzenleme tekliflerinin kablosuz bağlantı yöntemlerine henüz uygulanmaması gerektiğini kabul ediyor. Görünüşe göre, geliştirilen senaryonun kablosuz ortamda sahneye konması için yeterli spektrum bulunmuyor. Bu nedenle kablosuz internetin gelişimi için şu anda fazla düzenlemenin yapılmasının olumlu olmadığı, bu alanın şu an için sahip olduğu düzenlemelerle idare etmesi şeklinde bir görüş hakim. Google ve Verizon kablosuz internet alanının hâli hazırda fazlasıyla rekabetçi olduğunu ve buralara getirilecek yeni kuralların rekabete zarar verebileceğini düşünüyor olmalı.
Google ve Verizon’un teklifi yasaya dönüşürse, FCC piyasada kötü faaliyet gösteren internet servis sağlayıcılarına “açık internet” ilkelerini ihlâl ettikelri gerekçesiyle 2 milyon $ ceza kesebilecek.
İlgili – Google Public Policy Blog
İlgili – Boy Genius Report