Meşhur Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı bazı yeni ve güçlü donanımlara sahip oluyor. Google, NASA ve Uzay Araştırmaları Üniversiteler Birliği, Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarına bu yılın başlarında duyurulan son model D-Wave 2X kuantum işlemcisinin kurulması için uzun süreli bir anlaşmanın imzalandığını duyurdu.
1000 kuantum bitle, söz konusu makine türünün en güçlü bilgisayarı olma özelliğini taşıyor ve hem Google hem de NASA için altından kalkılması kolay olmayan optimizasyon problemleri üzerinde çalışma üzere görevlendirilecek.
Kuantum bitlerinin narinliği bilgisayarın işlemcisinin sadece aşırı derecede soğuk sıcaklıklarda işlemesini mümkün kılıyor. 2X’in standart çalışma sıcaklığı 15 milikelvinin altında; bu, uzaydan daha soğuk bir ortamda çalıştığı anlamına geliyor.
Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarının şefi, Google’dan Harmut Neven, D-Wate işlemcilerle çalışmanın kendilerine kuantum sertleştirme modellerinin geliştirilmesi ve ince ayarlarının yapılmasında yardımcı olacağını belirtiyor. Her bir nesil D-Wave sistemiyle birlikte gelecek gelişmeleri de merakla beklediklerini de vurguluyor.
Ancak laboratuvar yeni makinenin yeteneklerini test etmek için harekete geçse de, D-Wave’in kuantum bilişime yaklaşımının sonuçlar verebileceği noktasında bazı soru işaretleri varlığını korumayı sürdürüyor. D-Wave’in önceki modelleri için gerçekleştirilen benchmark testlerinde “kuantum hızlandırıcı” olarak adlandırılan, kuantum bilişimi ilgi çekici kılan bilişim gücündeki üstel artışın izlerine rastlanmamıştı. D-Wave hızlandırıcıya yakın bazı alternatif benchmarkları örnek göstermişti, ancak çoğu uzman bu benchmarkların doğruluğu noktasında henüz uzlaşmaya varamadı.
Bu arada Google’ın kuantum bilişim alanındaki tek hamlesi D-Wave’in bilgisayarları değil. Şirketin kuantum bilişim alanındaki en büyük rakibi olan, UC Santa Barbara’dan bir grup bilim insanı 2014’te Google bünyesine katılmıştı. D-Wave’in yüzlerce kuantum bitini yüksek hata oranlarıyla birbirine zincirlediği bir ortamda, UC Santa Barbara grubu daha küçük sayıda, güvenilir seviyede kuantum bitleriyle uğraşıyor ve D-Wave makinesinin ölçeğinde daha düşük hata oranları elde etmeye çalışıyor. Hangi modelin daha başarılı olacağını zamanla göreceğiz, ancak iki durumda da kazanan Google olacak gibi görünüyor.