Google, Avrupa’da uygulanan “unutulma hakkı” kararının kapsamının genişletilmesine yönelik talebi geri çevirdi. Avrupa Adalet Divanı tarafından geçtiğimiz yıl alınan “unutulma hakkı” kararı, AB üyesi ülkelerde yaşayanların Google ve diğer arama motorlarından haklarındaki ilgisiz sonuçların kaldırılmasını talep etmelerini mümkün kılmıştı. Kararın yürürlüğe girmesinden bu yana 290 bin talep aldığını açıklayan Google, Avrupa ülkelerine yönelik versiyonlarında gelen talepler doğrultusunda bazı bilgileri arama sonuçlarından çıkarmıştı. Fransa merkezli veri gizliliği ajansı CNIL ise söz konusu çıkarma işleminin Google’ın tüm arama sayfalarına yayılmasını istemişti.
Google, kıdemli politika uzmanı Peter Fleischer’in imzasıyla bir açıklama yayınlayarak CNIL’in talebini geri çevirdi. Bu talebin internet ruhuna aykırı bir gelişimi temsil ettiğini ifade eden Fleischer, unutulma hakkının tüm dünyaya yayılması konusunda gerekli kararın hangi yasal organ tarafından alınabileceğini de sorgulamayı ihmal etmedi. Google yöneticisi, faaliyet gösterdikleri ülkeler arasındaki yasal farklılıklara da dikkat çekti.
CNIL’in yaklaşımının internet için bir standart olarak benimsenmesi durumunda dibe doğru bir yarışın başlayacağını söyleyen Fleischer, bu yarışın sonunda internetin dünyanın en az özgür alanına dönüşeceğini iddia etti. CNIL’in talebinin uygulamanın “orantısız ve gereksiz” olacağını belirten Google yöneticisi, ülkede yaşayanların yüzde 97’nin Google.fr adresi üzerinden arama yaptığının altını çizdi ve CNIL’den talebini geri çekmesini istedi.
CNIL, Google’a ilgili talebini 12 Haziranda iletmiş ve unutulma hakkının daha geniş kapsama yayılması için 15 gün süre vermişti.