Teknoloji

Google’dan TBMM’ye içerik kaldırma raporu

Google Türkiye google fransa jarvis

Google Türkiye ofisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu’nun üyelerinin gönderdiği sorulara bir raporla yazılı olarak yanıt verdi. Raporda 3 ay içinde Türkiye’de kurallara uymadığı gerekçesiyle 6.2 milyon içeriğin kaldırıldığı belirtilirken; çocukların güvenlik politikalarını ihlal ettiği için kaldırılan video sayısının da 2 milyon olduğu ifade edildi. BirGün’ün Türkiye gazetesinden aktardığı habere göre, Türkiye Google’dan en çok içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Raporda Google’ın da ürünleriyle desteklediği dijital ekonominin milli gelir içindeki payının yüzde 4’ü geçtiği ve 150 milyar TL’ye ulaştığı hatırlatıldı. Cumhuriyetin 100. yılında payın yüzde 4.7 seviyesine gelmesini öngören internet devi, Google’ın reklam ürünlerinin 2018’de Türkiye ekonomisine 29.5 milyar TL katkı sağladığının da altını çizdi. Şirket ürün ve hizmetlerin Türkiye ekonomisine sağladığı toplam katkının 2023 itibarıyla 33.8 milyar TL’ye ulaşmasını öngörüyor.

Türkiye’ye özel algoritmalarının bulunmadığını belirten Google, algoritmaların kullanıcı testlerine göre ölçüldüğünü ve asıl amacın hizmet kullanışlılığını sağlamak olduğunu vurguladı.

Şirketin raporunda kaldırılan videolar konusunda şu ifadeler yer alıyor: “Temmuz 2021’den Eylül 2021’e kadar, topluluk kurallarımızı ihlal etmesi sebebiyle 6.2 milyondan fazla içerik YouTube’dan kaldırıldı. Bu videoların yüzde 94’ü insanlardan ziyade öncelikle makineler tarafından işaretlendi. Makineler tarafından tespit edilen içeriklerin yüzde 8.7’si tek bir görüntüleme bile almamışken, yaklaşık yüzde 76’sı 10’dan daha az kez izlendi. 2021’in üçüncü çeyreğinde çocuk güvenliği politikası ihlalleri nedeniyle ise 2 milyon video kaldırılmıştır.”

Google, Türkiye tarafından gelen içerik kaldırma talepleri konusunda da bilgi paylaştı. Raporun ilgili bölümünde şu ifadeler bulunuyor: “YouTube tarafından, yüklendiği ülke bazında (video yükleme sırasındaki IP adresine göre), Temmuz – Eylül 2021 dönemde ülkeye göre kaldırılan videolar sıralamasında Hindistan birinciyken, Türkiye 12. sıradadır. Bununla birlikte, talep yoğunluğu bakımından Ocak-Haziran 2021 arasında Rusya 1. sıradayken Türkiye dördüncü sırada yer almıştır. Google şeffaflık raporu, yıllar içinde Google hizmetlerinin kullanımı arttıkça içerik kaldırılmasına yönelik idari taleplerin sayısında bir artış olduğunu göstermektedir. Ocak-Haziran 2021 dönemini kapsayan en güncel şeffaflık raporu, her iki unsur bakımından bugüne kadar görülen en yüksek yoğunlukları göstermektedir. Türkçe, Google için öncelik arz eden bir dil olmuştur. Bu bağlamda, son 15 yıl içinde yaklaşık 230 milyon kelimeyi Türkçeye çevirdik, bu da Evliya Çelebi’nin 828 sayfalık Seyahatname eserinden 2.140 adet cilde tekabül etmektedir. Türkçeye bugüne kadar olan yatırımımız sayesinde 220’yi aşkın ürün ve hizmeti Türkiye’de ve dünyadaki Türkçe konuşan insanlara sunabildik.”