Teknoloji

Google Türk yöneticisine cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle 1 milyon dolar tazminat ödeyecek

rekabet kurumu google

Google, şirketin kendisine cinsiyeti nedeniyle ayrımcılık uyguladığını ve daha sonra bu konuda konuştuğunda kendisine misilleme yapıldığını iddia eden Türk yöneticisine yaklaşık 1 milyon dolar tazminat ödeyecek. Google Cloud mühendislik direktörü Ülkü Rowe, şirketi kendisini daha az deneyime sahip ve aynı anda benzer roller için işe alınan erkeklerden daha düşük bir seviyede, daha düşük maaşlı bir pozisyonda işe almakla suçlamıştı. Rowe ayrıca terfi konusunda kendisinden daha az kalifiye erkek bir meslektaşının tercih edildiğini öne sürmüştü.

Teknoloji devinin cinsiyete dayalı ayrımcılık yaptığına hükmeden mahkeme, şirketin Rowe’a cezai tazminatlar ve buna bağlı sıkıntılar için toplamda 1.15 milyon dolar ödemesine hükmetti. Bloomberg’in haberine göre; mahkeme, Rowe’un Google’ın New York eyaleti eşit ücret yasasını ihlâl ettiğine dair iddiasını ise kanıtlayamadığına hükmetti. 2017’de 23 yıllık deneyimle şirkette çalışmaya başlayan Rowe, kendisinin erkeklere teklif edilenden çok daha az maaş verilecek bir seviyeye yerleştirilmeye çalışıldığını öne sürmüştü.

Rowe’un avukatlarından Cara Greene tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Oybirliğiyle alınan bu karar, yalnızca Bayan Rowe’un Google’ın kötü muamelesine ilişkin iddialarını doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda işyerinde ayrımcılığa ve misillemeye hoşgörü gösterilmeyeceğine dair güçlü bir mesaj da gönderiyor.”

ülkü rowe google
Ülkü Rowe

Karar, yaklaşık 20 bin Google çalışanının şirketin cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadelesinde değişiklik talep etmek için grev düzenlemesinden yaklaşık beş yıl sonra geldi.

Şirket cinsel taciz konusunda daha iyi şeyler yapacağına söz vermiş olsa da önyargı konularında verdiği yanıt hâlâ arzu edilen düzeyde değildi. Bloomberg’e göre Rowe davası, şirketin protestolardan bu yana karşılaştığı ilk dava oldu. Greene, jürinin kararını “tarihi” olarak nitelendirdi ve bunun 2018’deki gösteriler sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

Google mahkeme kararına karşı çıkıyor

Google tarafından Courtenay Mencini’nin imzasıyla yapılan açıklamada ise “Adalet bizim için kesinlikle kritik öneme sahiptir ve seviyelendirme ve ücretlendirme süreçlerimizin eşitliğine kuvvetle inanıyoruz” ifadesi kullanıldı. Mencini, jürinin Google’ın New York yasalarını ihlal etmediği yönündeki bulgusunun bunu desteklediğini ancak şirketin Rowe’a karşı ayrımcılık yaptığı yönündeki kararın çelişki yarattığını belirtti.

Google’ın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Jürinin, Bayan Rowe’un cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa uğradığı veya maaşı, seviyesi ve cinsiyetiyle ilgili endişelerini dile getirdiği için misilleme yapıldığı yönündeki bulgusuna katılmıyoruz. İşyerinde misillemeyi yasaklıyoruz ve çok açık politikamızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Çalışanlarımızın endişelerini ciddiye alıyoruz ve Bayan Rowe’un endişelerini dile getirdiğinde kapsamlı bir şekilde araştırdık ve herhangi bir ayrımcılık veya misilleme olmadığını tespit ettik.”