Google, Tinder ve Hinge gibi popüler çöpçatanlık uygulamalarının sahibi olan Match Group tarafından dava edildi. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki federal mahkemede açılan davada, Google’ın Play Store talimatlarıyla hem eyalet ölçeğinde hem de federal ölçekte tekel yasalarını ihlâl ettiği öne sürülüyor.
Davanın odak noktasında Google’ın bu yıl içinde uygulamaya koymayı planladığı bir politika bulunuyor. 2020’de uygulama içi satın alımlar konusundaki duruşunu “netleştiren” şirket, bir noktada tüm Android geliştiricilerinin Play Store’un faturalandırma sistemine girmesinin zorunlu hâle geleceğini açıklamıştı. Bunun için ilk başta 30 Eylül 2021’e kadar süre tanıyan Google, daha sonra bu tarihi 1 Haziran 2022 olarak değiştirmişti.
Match Group ise Google’ın daha önce geliştiricilere kendi ödeme sistemlerini kullanabilecekleri konusunda güvence verdiğini öne sürüyor. Google’ın Match Group’u gerekli değişiklikleri yapmadığı takdirde uygulamalarını Play Store’dan kaldırmakla tehdit ettiği de belirtilenler arasında yer alıyor. Match Group’un dikkat çekici bir diğer iddiası ise ödeme sisteminde değişiklik yapmayan uygulama güncellemelerinin Google tarafından şimdiden reddedilmesi. Dava dilekçesinde “10 yıl önce Google’ın iş ortağıydık. Şimdi ise esiriyiz” ifadesi yer alıyor.
Match Group CEO’su Shar Dubey, konuyla ilgili olarak Engadget sitesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu davayı yapabilecek başka bir şeyimiz kalmadığı için açtık. Google’la olan sorunlarımızı iyi niyetle çözmeye çalıştık. Ancak ısrarcılıkları ve 1 Haziran itibarıyla uygulamalarımızı Play Store’dan kaldırmaya yönelik tehditleri bize yasal yollara başvurmaktan başka bir seçenek bırakmadı.”
Google ise Tinder ve Hinge’in sahibi Match Group’un uygulama içi satın alımlarda yüzde 15 komisyon vermeye elverişli geliştiricilerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Şirket bu oranın büyük uygulama platformları arasında en düşük seçeneklerden biri olduğunun altını çizerken, Android’in açıklığının Match Group’a uygulamalarını başka platformlardan dağıtım fırsatı verdiğini de hatırlattı. Kısacası Google’ın “Ya benim kurallarıma uyarsın ya da başka mağaza bulursun” dediği söylenebilir. Bu davanın nasıl bir seyir izleyeceğini görmek için beklemek gerekiyor.