Teknoloji

Google Tensor çiplerinde ipleri tamamen eline alabilir

google tensor g4

Google Tensor serisi çipleriyle Pixel serisindeki cihazlarına hayat veriyor. Şirket bu çiplerde pek çok özelleştirme yapsa da, tasarımlarının temelinde çok büyük ölçüde Samsung’un Exynos çipleri bulunuyor. Tensor çiplerinin üretimi de Samsung tarafından yapılıyor. Sektörel kaynakların iddiasına göre, Google bu kurulumu yeniden yapılandırmayı ve Tensor çiplerinin tasarımında daha fazla söz sahibi olmayı planlıyor.

Tensor G3‘ün Samsung ile birlikte geliştirildiği biliniyor. Bu işlemci sonbaharda tanıtılacak Pixel 8 serisi telefonlarda kullanıcıların karşısına çıkacak. Dolayısıyla Tensor G3’te büyük değişiklikler yapmak için vakit oldukça geç. Google’ın Tensor G4 ile birlikte çip tasarımında kapsamlı değişikliğe gideceği ve bu çiplerin de Pixel 10 serisinde kullanılacağı iddia edilmişti. Yeni bir söylentiye göre, bu planlar da suya düştü ve “Redondo” kod adlı G4 özel çip tasarımı, Google’ın Amerikan ve Hintli ekipleri arasındaki koordinasyondaki zorluklar ve yüksek personel devri nedeniyle hiçbir zaman gerçekleşmeyebilir.

Eğer bu söylenti doğru çıkarsa; Google’ın Samsung’a olan bağımlılığı Tensor G4 ve Pixel 10 serisinde de devam edecek. Ancak şirketin “Laguna” kod adıyla anılan Tensor G5’te tamamen kendi tasarımından yararlanacağı ve bu çipin 2025’te hazır hâle geleceği öne sürülüyor. Tensor G5’in 3 nm tasarımıyla TSMC tarafından üretileceği de konuşuluyor.

Google Tensor çipler ve Pixel serisi cihazlar için yeni bir dönem başlayabilir

Google Tensor serisi hakkında hâlihazırda konuşulan her şeyin spekülasyondan ibaret olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ne olursa olsun, çip tasarımının tamamen Google’ın kontrolünde olması Tensor serisi işlemciler ve Pixel serisi cihazlar için yeni bir dönem başlatacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER