Google, arama sonuçlarındaki bağlantıların kaldırılması için gelen talepleri incelemek için ciddi bir mesai harcıyor. Şirket, geçtiğimiz şubat ayında DMCA olarak bilinen Amerikan Telif Hakları Yasası çerçevesinde 75 milyondan fazla sonuç kaldırma talebi aldığını açıklayarak, iş yükündeki fazlalığı ortaya koymuş oldu. Bu rakam, içerik sahiplerinin kendilerini korsanlara karşı koruma konusundaki bilinçlerinin biraz daha arttığını göstermesi bakımından da önem taşıyor.
TorrentFreak sitesinde yer alan habere göre, Google bir saatte 100 binden fazla sonuç kaldırma talebini işliyor. İnternet devinin 2014’ün genelinde 345 milyon sonuç kaldırma talebi aldığı göz önünde bulundurulunca işlerin geldiği nokta daha iyi anlaşılıyor.
Google sonuç kaldırma taleplerini işlemeden önce kendisine telif hakkı ihlalinin yapıldığı somut bir URL iletilmesini zorunlu kılıyor. Şirket, alan adının tamamına ait sonuçları kaldırmayı ise reddediyor. İnternet devinden geçtiğimiz ekim ayında yapılan bir açıklamada, sitenin tamamını sonuçlardan kaldırmanın korsanı meşru sitelere ve sosyal ağlara sıçratmaktan başka bir şeye yaramayacağı ifade edilmişti. Sonuç kaldırma taleplerindeki artışın devam etmesi durumunda 2016’nın sonu itibarıyla Google’a iletilen yıllık talep sayısının 1 milyarı bulması muhtemel gözüküyor.
Sonuç kaldırma taleplerinin büyük kısmının meşru gerekçeleri olsa da, arada bazı suçsuz sayfaların da film stüdyolarının ve Google’ın gazabıyla karşılaştığı durumlar yaşanabiliyor. Google’ın algoritması düzenli olarak kaldırma talebiyle karşılaşan bağlantıları otomatik olarak sonuçlarda alt sıralara atsa da, artan sonuç kaldırma talebi sayısı içerik sahiplerinin DMCA kozunu oynamaktan pek geri kalmadığını gösteriyor.