Teknoloji

Google Snapchat’in Keşfet bölümüne benzer bir ürün geliştiriyor

Google haber yayıncılarına Snapchat tarzında hikâyeler oluşturmalarına izin verecek bir teknoloji geliştiriyor. Söz konusu hikâyeler şirketin arama motorunun sonuçları içerisinde gösterilecek. The Wall Street Journal’ın haberine göre, bu hikâyeler Snapchat’in Keşfet bölümünde çeşitli yayıncıların oluşturduğu haberlere benzeyecek. Mobil cihazları ön planda tutan tasarıma sahip olan bu hikâyelerde fotoğraflar, videolar ve metinler birleştiriliyor.

Google’ın bu ürünü “Stamp” olarak adlandıracağı ve hikâyelerin “St” işaretiyle gösterileceği belirtiliyor. Bu hikâyelerin arama sonuçlarının üstüne yerleştirilecek bir çubukta gösterilmesi muhtemel. Android kullanıcıları şu anda arama sonuçlarında benzer bir yapıyı görüyor. Burada çeşitli web sitelerinin ve haberlerin tavsiyeleri yapılıyor.

Bu özelliğin veya servisin tam olarak nereye yerleştirileceği tam olarak belli değil. Ancak ilgili haberde Google’ın bu yeniliği AMP web sayfası teknolojisi etrafında geliştirdiği söyleniyor. Bu sayede hikâyeler, hangi biçimde olurlarsa olsunlar, hızlı şekilde yüklenecek. Ayrıca Google’ın sunduğu ve kontrol ettiği reklamlar da gösterilecek.

Google’ın bu teknolojiyi sunmak için CNN, The Washington Post, Time ve Vox Media gibi ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarıyla görüşmeler yaptığı söyleniyor. Bir Google sözcüsü WSJ’ye, AMP’nin hayata geçmesinden bu yana yayıncılarla sürekli işbirliği içinde çalıştıklarını, ayrıca birçok yeni özellik içinde çalışmakta olduklarını söyledi.

Google’ın buradaki öncelikli hedef kitlesi Snapchat kullanıcıları gibi görünse de, Facebook Google’ın arama ilşeri için daha büyük bir tehdit niteliğini taşıyor. Gerçekten, Snapchat’in sahibi olduğu Snap Inc. gençlerin aklında her geçen gün daha fazla yer etmeyi başarıyor ve web’de reklam pastasından elde ettiği pay da her geçen zamanla birlikte yükseliyor. Buna rağmen, Facebook’un Instant Articles özelliği AMP’nin doğrudan rakibi niteliğini taşıyor. Doğrusu, Facebook’un hızlı makale özelliği Google’ın sayfa teknolojisiyle yarışacak seviyede değil, ancak Facebook’un uygulama merkezli yaklaşımı bilginin, haberin ve eğlencenin internet üzerinde nasıl yayılacağını kontrol ediyor, bu da Google’ın web tabanlı reklam işleri için bir risk oluşturuyor. İnsanlar Facebook’un uygulamasını daha fazla kullandıkça, Google’da daha az arıyor.

Her iki şirket de platformlarının kullanıcılarının bilgi arayıp bulduğu ilk platform olmasını istiyor. Facebook sosyal ağını kullanırken Google ise arama motorunu kullanarak kullanıcıları çekmeye çalışıyor. Görüne o ki, Google Facebook’un ve biraz da Snap’in haber ve eğlence sunma biçimleriyle yarışmak istiyor. Bunun için de kendi özel ürününü geliştirip yayıncıları bu ürün üzerinde içerik üretmeye çağırıyor. Gelir paylaşımının nasıl olacağı veya Google’ın yayıncılara kendi web sitelerinde veya Facebook gibi başka platformlarda özelleştirilmiş hikâyeleri yeniden paylaşmalarına izin verip vermeyeceği şu an için bilinmiyor. Google bu projesiyle birlikte, niyeti arama motoruna bir anahtar kelime yazıp sonuçları görüntülemek olmayan kişileri de kendi tarafına çekmeye girişiyor.