Google‘ın hâlihazırda Chrome ve Android üzerinde eş zamanlı çalışan bir şifre yöneticisi mevcut. Şirket şimdi de kullanıcı girişlerini inceleyecek ve şifrenin başkalarının eline geçip geçmediğini kontrol etmeyi sağlayacak bir araç geliştirdi. Google Şifre Kontrolü adını taşıyan bu aracı daha önce bir eklenti olarak sunmuştu. Şirket şimdi bu aracı doğrudan hesap yönetimi paneline ekliyor. Yakında passwords.google.com adresi üzerinden bu araca ulaşmak mümkün olacak.
Google’ın Şifre Kontrolü aracı, kullanıcıların giriş bilgilerini başkaları tarafından ele geçirildiği bilinen milyonlarca hesap bilgisiyle karşılaştırıyor. İnternet devinden yapılan açıklamada, bazı şifre koleksiyonları için dark web’in de tarandığına dikkat çekildi. Ancak Google’ın karşılaştırma veri tabanının büyük kısmı açık web üzerinde dolaşan kaynaklardan toplanıyor.
Eğer kullanıcıların şifresi bir sızıntı sonucunda başkalarının eline geçtiyse, Google kullanıcılardan şifrelerini değiştirmesini isteyecek. İnternet devi, aynı şifrenin farklı platformlarda kullanımını tespit etmesi durumunda da uyarıda bulunacak. Buna ek olarak, zayıf şifreler belirlendiği takdirde de kullanıcılar yine uyarılacak. Şifreler Google’a gönderilmeden önce kriptolanacak.
Google Şifre Kontrolü uyarılarını cihazda saklayacak
Şifre Kontrolü özelliğinin temelinde kullanıcıların gizli bilgilerinin Google’a gönderilmesi bulunuyor. Google da bu bilgilerin şifrelendiğini ve kullanıcı verilerini göremediğini vurguluyor. Tüm şifreler, karıştırılmış ve kriptolanmış biçimde saklanıyor. Buna ek olarak, kullanıcıların verileriyle ilgili olarak sunulan uyarılar da tamamen o an kullanılan cihaz üstünde kalıyor.
Ekim ayı her yıl dünyanın pek çok ülkesinde “Dünya Siber Güvenlik Farkındalık Ayı” olarak kutlanıyor. Google bu doğrultuda ABD’de yaşayan kişilerin şifre alışkanlıklarını görmek için bir anket düzenledi. Anketin sonuçları ise pek parlak görünmüyor. Pek çok kişi hâlâ doğum günü veya evcil hayvan adı gibi başkaları tarafından rahatlıkla tahmin edilebilecek şifreler kullanıyor. Çift aşamalı doğrulama ve şifre yöneticisi gibi ekstra güvenlik önlemlerini kullananların sayısı ise pek yüksek değil. Ankete katılanların sadece yüzde 37’si çift aşamalı doğrulama kullanıyor. Şifre yöneticilerinden yararlananların oranı ise yüzde 15.
Ankete katılanların yüzde 66’sı ise aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanıyor. Ayrılık sonrasında Netflix şifresini ise katılımcıların sadece yüzde 11’i değiştirmiş.