Google uzun süredir devletlerden gelen kaldırma talepleri üzerine şeffaflık raporu yayınlamıyor. 2013’ün temmuz ve aralık ayları arasındaki dönemi kapsayan rapordan sonra yeni bir rapor yayınlamayan şirket, şeffaflık raporu portalını yenileyerek gelen süreçleri nasıl işlediğini açığa kavuşturdu. Google açıklamasını örneklerle güçlendirmeyi de ihmal etmedi. Şirketin harekete geçmesi için devletlerden yazılı taleplerin veya mahkeme emirlerinin gelmesinin gerektiği görülürken, şirketin kendisine iletilen tüm belgeleri bir kez daha doğruladığı anlaşılıyor.
Devletler genellikle iftira, müstehcenlik, çıplaklık, gizlilik ve güvenlik gibi gerekçelerle Google’dan arama sonuçlarındaki bağlantıları ve Blogger veya YouTube içeriklerini kaldırmalarını istiyor. 2013’ün ikinci yarısında genel kaldırma taleplerinin yüzde 38’inin iftira, yüzde 16’sının müstehcenlik, yüzde 11’inin ise çıplaklık gerekçesiyle sunulduğu görülüyor. Şirket söz konusu gerekçelerin devletler tarafından istenmeyen içeriklerin Google servislerinden kaldırılması için bahane olarak gösterildiğini kabul etti.
Ancak Google gelen tüm kaldırma taleplerini onaylamıyor. Polisin genç bir erkeği vurmasına ilişkin iki makalenin Google arama sonuçlarından kaldırılmasını talep eden Avusturalya’nın talebi polis tarafından reddedilirken, şirket red gerekçesi olarak makalelerde saldırgan bir dil olmamasını gösterdi. Kolombiya polisinin üst düzey isimlerinin yolsuzluğa karıştığını ortaya koyan bir bloga ilişkin olarak gelen kaldırma talebi de, sayfanın kamu çıkarına hizmet ettiği gerekçesiyle reddedildi. Bu örneklere ek olarak, Google gelen veri kaldırma taleplerine ilişkin bazı istatistikler de paylaştı.
2013’ün temmuz ve aralık ayları arasındaki dönemde Google’a 14 bin 637 parça içerik için 3 bin 105 devlet talebi geldiği belirtilirken, bu rakamın 2013’ün ilk yarısındaki talep sayısının altında olduğu ifade edildi. 2013’ün ilk yarısında Google’a yöneltilen taleplerin artmasında Türkiye’den gelen veri kaldırma taleplerinin önemli bir rol oynadığının altı çizildi. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Rusya’dan gelen taleplerin yüzde 25 oranında arttığı belirtilirken, İtalya ve Tayland’dan gelen taleplerin arttığı da ifade edildi. Raporun kapsadığı dönemde Blogger içerikleri için 1066, Arama içerikleri için 841, YouTube içerikleri içinse 735 kaldırma talebi sunuldu.