Google, Avrupa Dijital Hizmetler Yasası’na uymak amacıyla reklamların şeffaflığında ve araştırmacıların kullanımına sunduğu verilerde bazı değişiklikler yapıyor. Şirket konuyla ilgili açıklamayı bir blog yazısı aracılığıyla paylaştı.
Şirketten Laurie Richardson ve Jennifer Flannery O’Connor, reklam şeffaflığıyla ilgili olarak, Reklam Şeffaflık Merkezi’ni “belirli Dijital Hizmetler Yasası hükümlerini karşılamak ve Avrupa Birliği’nde yayınlanan reklamların hedeflemesine ilişkin ek bilgi sağlamak” amacıyla “genişleteceğini” belirtti. Şirketin bu yılın başlarında hizmete açtığı merkez, Google platformlarında gördüğünüz reklamlar hakkında daha fazla bilgi edinmenize olanak tanıyan, aranabilir bir veri deposu işlevi görüyor.
İnternet devinin yöneticileri, şirketin araştırmacıların erişebileceği veri miktarını artırdığını; Arama, YouTube, Google Haritalar, Play ve Alışveriş’in nasıl işlediğini ve Avrupa Birliği ile bağlantılı sistemsel içerik risklerini araştıranların çok daha fazla şey anlayabileceğini vurguladı.
Şirket ayrıca, şeffaflık raporlarında içerik denetimi hakkında daha fazla bilgi içeren ve “en büyük çevrimiçi platformları ve arama motoruyla ilgili” risk değerlendirmelerini paylaşan, şirketin politikaları hakkında bilgi edinmek için başka bir Şeffaflık Merkezi de dahil olmak üzere birkaç alanda şeffaflığı genişletiyor. Bunun Dijital Hizmetler Yasası’na uygun olduğunun da altı çiziliyor.
Google Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamak için çalışan tek şirket değil
Google, son zamanlarda teknoloji şirketlerini platformlarındaki içerik konusunda daha sorumlu hâle getiren Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamak için değişiklikler yapan birçok büyük teknoloji şirketinden biri. Örneğin, Instagram, sadece Avrupa için, Reels ve Stories için kronolojik bir yayın ekleyeceğini duyurdu. Avrupa’daki TikTok kullanıcıları da Sizin İçin ve Canlı yayınlar için kişiselleştirilmiş algoritmalardan vazgeçebilecek.