Google tarafından geliştirilen Project Loon’un başarıya ulaşması ve internet bağlantısını en ücra noktalara götürmesi için balonların aylarca havada kalmalarını sağlayacak ekipmanları taşıyabilmesi gerekiyor. Balonları üretmek ve geliştirmek oldukça zorlu bir süreç. Ancak balonları aylarca havada kalabilecek dayanıklılığa getirmek, neredeyse imkansıza yakın. Google, imkansızı gerçekleştirmek için balonu atmosferin katmanlarından biri olan stratosferdeki koşulların sağlandığı bir ortamda test ediliyor.
Aylar boyunca stratosferde süzülecek bir balonu test etmenin zorlu bir görev olduğu kesin. Balonlar genellikle oda sıcaklığında üretilseler de, çok düşük sıcaklıklara maruz kalma ihtimalleri daima masada duruyor. Stratosfer koşullarındaki testi balonun küçük bir parçasıyla gerçekleştirmek mümkün olsa da, küçük bir parçanın balonun tamamından daha farklı dayanıklılık koşullarını sergileyebileceğini unutmamak gerekiyor. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak stratosferi tabir-i caizse aşağıya indiren Google, böylelikle Project Loon balonlarının zorlu koşullara ne kadar dayanabileceğini görme şansını elde ediyor.
Google’ın yaptığının stratosferden bir parçayı alıp aşağıya indirmek olmadığının altını çizmekte fayda var. Stratosfer koşullarını elde etmek için bu konuda uzmanlaşan Florida’daki McKinsey İklim Laboratuvarları ile işbirliğine giden şirket, büyük bir hangarda hava sıcaklığını çok düşük seviyelere indirmeyi başarıyor. ABD Hava Kuvvetleri’ne ait olan söz konusu laboratuvarda genellikle uçaklarla ilgili testler gerçekleştiriliyor.
Google, Project Loon’un stratosfer testlerinde iki noktayı gözlemlemeye çalışıyor. Bunlardan ilki, gece ve gündüz arsındaki sıcaklık farkının balonu nasıl etkileyeceğini görmek. İkinci nokta ise balonların infilak öncesinde ne kadar hava alabileceğini ve infilakın hangi noktada gerçekleşeceğini öğrenmek. Bu testler sonucunda Google, hem malzeme kalitesini geliştirme hem de üretim sürecini yeniden yapılandırma şansını yakalayabilir.