Teknoloji

Google’ın internet balonları havada tahmin edilenden daha uzun süre kalıyor

alphabet loon

google-project-loon-051214

Google geçtiğimiz haziran ayında Project Loon’u duyurduğu zaman balon uzmanları dünyanın ücra noktalarına yüksek hızlı internet erişimi götürmeyi amaçlayan projenin başarıya ulaşma şansının az olduğunu belirtmişti. Google’dan yapılan açıklamada balonların 100 gün boyunca havada kalmasının amaçlandığı belirtilse de, daha önce hiçbir balonun havada o kadar uzun kalamamış olması bu amaca bir hayal gözüyle bakılmasına neden olmuştu. Büyük NASA balonlarının ömrünün dahi 60 gün olması nedeniyle Google’ın hedefi “ütopik” olarak değerlendirilmişti. Google’ın düşük bir maliyetle 100 gün havada kalan balonlar üretme çabası, balon uzmanı Per Lindstrand tarafından neredeyse imkansız olarak tanımlanmıştı.

Ancak Google tarafından açıklanan son rakamlar, şirketin kendisine koyduğu hedefi de aştığını gösteriyor. Google adına açıklama yapan Mahesh Krishnaswamy, The Marathoner adını taşıyan balonun Yeni Zelanda’da havalanmasından 134 gün sonra Şili’de yere iniş yaptığını belirtti. Başlangıçta 10 günün dahi kendileri için başarı olduğunu söyleyen Mahesh Krishnaswamy, daha sonra 30 gün ve 70 gün eşiklerini aştıklarını ve artık 100 günün kendileri için çok daha gerçekçi bir hedef olduğunu ifade etti.

Balonun uzun uçuş süresinde Google’ın yoğun test süreci ve bir gece vakti ansızın Mahesh Krishnaswamy’nin aklına gelen bir fikir önemli rol oynuyor. 2 milimetrelik bir deliğin bile balonun uçuş süresinden haftalar götürebileceğini söyleyen Krishnaswamy, 600 metrekarelik bir balon üzerinde 2 milimetrelik bir delik bulmaya çalışmanın samanlıkta iğne aramaktan farksız olduğunu belirtti. Olası hava sızıntılarını engellemek için bir yol aradıklarını dile getiren Mahesh Krishnaswamy, bir gece vakti aklına sızıntıları önlemek için kondom teknolojisinden faydalanmanın geldiğini söyledi.

Mahesh Krishnaswamy ve ekibi mikroskobik sızıntıları bulmak için kondom üreticileri tarafından gerçekleştirilen likit ve elektrostatik testlerini uyguladı. Bu testler esnasında balonun yapısında değişiklikler yapan ve yeni materyaller kullanmaya başlayan ekip, balonun havada kalma süresini büyük ölçüde uzatarak kırılması güç bir rekorun altına imza attı.