Çevrimiçi yorumlar, uygulamaların veya diğer yazılımların tanıtımında önemli bir rol oynayabiliyor. Bu önemli rol, çevrimiçi yorumların kötüye kullanılmasına da neden olabiliyor. Uygulamalara yapılan sahte yorumlar nedeniyle başka kullanıcılar yanlış yönlendirilebiliyor veya zararlı uygulamalar hak etmedikleri şekilde ön plana çıkabiliyor. Google Play Store‘un açık yapısı nedeniyle bu sahte yorumların etkisi daha bariz biçimde hissediliyor.
Google’ın uygulama mağazasındaki sorunların farkında olduğu biliniyor. Çeşitli sorunların çözümü için daha önce girişimlerde bulunan internet devi, sahte yorum problemi konusunda da boş durmamışa benziyor. Google bir açıklama yaparak kısa süre önce sahte yorumları temizlemek için attığı adımlar konusunda bilgi verdi.
Sahte yorumların tespiti için özdevinimli öğrenme teknolojisinden yararlandığını belirten şirket, bu teknolojiyi “yetenekli yorumcular” ve analistlerle birleştirerek kapsamlı bir temizlik yaptığını açıkladı. Bir hafta içinde milyonlarca kötü yorumun ve sahte notun kaldırıldığını belirten Google, binlerce uygulamanın da şüpheli yorum ve not faaliyetleri nedeniyle mercek altına alındığını ifade etti.
Google’ın bir yorumu “kötü” olarak tanımlaması için ilgili konudan bağımsız ifadeler barındırması veya saygısız bir dille yazılmış olması gerekiyor. Bir notun “kötü” olarak tanımlanması içinse yorumun olumlu veya olumsuz yönde manipülasyonda kullanılması ya da para karşılığında verilmiş olması gerekiyor. Bazı uygulamaların çeşitli hediyeler karşılığında kullanıcılarından olumlu not almaya çalıştığı biliniyor. Bu yöntemin Google tarafından yasaklandığını belirtmekte fayda var.
Google Play Store’daki sorunları çözerken kullanıcılarının da yardımını istiyor. Şirket, Android cihaz sahiplerinden Play Store’da gördükleri ve manipülatif olduğunu düşündükleri yorum ve notları da kendilerine bildirmelerini talep etti.