Google, uygulamalarını Google Play uygulama mağazası üzerinden dağıtmak isteyen yazılımcılara yönelik şartnamesinde birtakım güncellemeler ve değişiklikler yaptı. Değişiklikler listesi nispeten kısa olsa da, değiştirilen veya getirilen kuralların ağırlığı bu son güncellemeleri bir hayli önemli kılıyor. Yazılımcıların ürünlerini en kısa zamanda bu şartname değişikliklerine uygun hâle getirmeleri gerekiyor. Kurallara aykırı davranan herhangi bir uygulamanın değiştirilmesi veya kapı dışarı edilmesi için 30 günlük bir süre tanımlanıyor.
Ödeme şartlarından gereksiz içeriklere kadar çeşitli konularda bazı değişiklikler yapılmı. Reklam ve kişisel bilgiler ile gizlilik konuları da boş geçilmemiş. Ayrıca uygulamaların adlandırılması ve sahip oldukları ikonlarla ilgili de birtakım düzenlemeler yapılmış. Yapılan değişiklikleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
İkonlar ve Adlandırma
Uygulama mağazasına yeni olan kullanıcıların kafasını karıştırmayı planlayan yazılımcılar bundan böyle emellerine kolayca ulaşamayacak. Google birbiriyle aynı görünen ikonların ve yine benzer ad taşıyan uygulamaların önüne geçmek için birtakım düzenlemeler getiriyor. Örneğin Angry Birdz adlı bir uygulamanız varsa, bunun adını en kısa zamanda değiştirmeniz gerekecek. Benzer şekilde bir yazılımcı eBay uygulamasının ikonuyla aynı renklere, yazı tipine ve düzeene sahip bir ikonu uygulaması için belirleyip bunu oBay adıyla çıkaramayacak.
Ödeme Prensipleri
Google Play uygulamalarıyla ilgili, ister indirme ister uygulama içi satın almalar olsun, tüm işlemler Google’ın kendi ödeme sistemi kullanılarak yapılmak zorunda. Bunlar uygulama dışında gerçekleştirilen ürün veya içerik alımını kapsamazken, aynı şekilde fiziksel ürünlerin satışı da kapsam dışı bırakılıyor. Bu kuralın içinde “yazılımcıların kullanıcıları yanlış yönlendirmemesi” şeklinde bir tabir de kullanılmış. Her ne kadar bu, genel bir terim olsa da, yine de ne anlatılmak istendiği de bir o kadar açık sayılır.
Gereksiz (Spam)
Google’ın uygulama mağazasına en fazla eleştiri getirilen noktalardan bir tanesi hiç şüphesiz spam. Google bu noktada aldığı tedbirlerle şikayetleri azaltmayı ve Google Play Store üzerinden dağıtılan uygulamaların kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Google’ın spam ile ilgili kural ve şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
– Tekrarlanmış içerik eklenmemeli.
– Ürün tanımlamaları yanlış yönlendirmemeli veya mağazanın arama sonuçlarında sıralamayı veya uygunluğu kötüye kullanma amaçlı olacak şekilde anahtar kelimelerle doldurulmamalı.
– Yazılımcılar bir uygulamaya birden fazla seferde oy vererek uygulamanınn mağaza içindeki yerini değiştirmeye teşebbüs etmemeli, ya da kullanıcıların bir uygulamaya daha yüksek veya düşük puan vermeleri için onlara teşvik etmemeli.
– Otomatik bir araç veya sihirbaz servisiyle oluşturulmuş uygulamalar ilgili servisin operatörü tarafından diğer kişilerin adına Google Play’e kaydettirilmemeli.
– Birincil işlevi bir web sitesine trafik çekmek, yazılımcı tarafından sahip olunmayan veya yönetilmeyen bir web sitesinin, sahibinin veya yöneticisinin izni olmaksızın, web görünümünü sağlamak olan uygulamalar mağazaya eklenmemeli.
– Kullanıcıya içerik ve gönderimde hedeflenen alıcıyı onaylama yeteneğini sağlamadan kullanıcı adına SMS, e-posta veya diğer mesajlar gönderilmemeli.
Kişisel Bilgiler / Gizlilik
Google kullanıcıların cihazlarına, uygulamalarına veya kişisel bilgilerine zarar verebilecek veya kullanıcıların cihazlarında güvenlik açıklarına yol açabilecek virüs, solucan, truva atı, zararlı yazılım ve bunun gibi her türlü tehlikeli ürünün mağazada istenmediğinin altını bir kez daha çiziyor. Herhangi bir şart altında bu tarz bileşenlerin ağı üzerinden dağıtılmasını istemiyor. Tabii ki, bunlar kullanıcının telefonundaki bilgilerinin izin verilmediği takdirde dışarı aktarılmaması da bulunuyor.
Reklam
Uygulama geliştiricisi uygulamasının içeriğinden sorumlu olmakla birlikte uygulaması genelinde gösterilen reklamlardan da sorumlu tutuluyor. Yasadışı aktiviteler, şiddet, müstehcen içerik veya gizlilik ihlali gibi durumlarla ilgili şartlar reklamları da kapsıyor. Uygulama içindeki reklamların bununla ilgili şartları ihlal etmemesi gerekiyor.
Google’ın Google Play Store şartnamesiyle ilgili detayları aşağıdaki ilgili bağlantıda bulabilirsiniz.
İlgili >> Google