Teknoloji

Google PlaNet nöral ağıyla fotoğrafların nerede çekildiğini söyleyecek

google planet

Bariz biçimde görülen ve karakteristik özellik temsil edilen bir yapıya veya bir nesneye bakarak fotoğrafların nerede çekildiği rahatlıkla tahmin edilebilir. Ancak karakteristik bir özelliği olmayan coğrafi şekiller veya sokaklar konusunda bir tahminde bulunmak pek kolay olmuyor. Google ise bu konuda yapay zekanın yardımcı olabileceğine inanıyor.

Şirket, bu amaç doğrultusunda geliştirdiği “PlaNet” isimli nöral ağının duyurusunu gerçekleştirdi. Google PlaNet, resim tanıma teknolojisinden faydalanarak fotoğrafların nerede çekildiğini saptayabiliyor. Sistem bina tarzları, tabelalarda yazan kelimeler ve doğal yaşam gibi ipuçlarını arayacak ve bulduğu ipuçlarını 26 bin ayrı kategoride düzenlenmiş 126 milyon coğrafi etiketli fotoğrafın bulunduğu veritabanındaki sonuçlarla eşleştirmeye çalışacak.

Örnek vermek gerekirse, PlaNet bir fotoğraftaki yeşil sebzelere ve tabelalardaki dilin Portekizce olduğuna bakarak çekilen karedeki mekanın Brezilya’da olduğunu anlayabilecek. Sistem, aynı isabet oranını iç mekanlarda çekilen fotoğraflarda da gösterebiliyor.

Google PlaNet’i halihazırda “hatasız” bir sistem olarak nitelemek pek mümkün değil. Sistemin iyi işlemesi için çekilen fotoğrafın doyurucu veriler sağlaması gerekiyor. PlaNet’in şehir seviyesindeki tam isabet oranı şu an için yüzde 10 seviyesinde olsa da, sistemin halen insanlardan daha iyi bir tahmin yeteneği barındırdığı belirtiliyor. Teknolojinin geliştirilmesiyle birlikte fotoğraf uygulamalarının konum saptaması yapmak için GPS verilerine olan bağımlılığının da ortadan kalkabileceği belirtiliyor.