Teknoloji

Google arama sonuçlarında otomatik başlayan videoları test ediyor

Belirli sayıdaki kullanıcı kitlesi için Google aramaları biraz sinir bozucu hâle gelmeye başladı. SEM Post‘un belirttiğine göre, Google bazı arama sonuçlarında sağ kenarda gösterilen Bilgi Paneli içinde yer alan videolarda otomatik çalma özelliğini test ediyor.

Kullanıcıların çok büyük bir kısmı; müzik video klipleri, TV dizileri veya filmler gibi, videoyla ilişkili terimlerle arama yaptıklarında sonuçların sağ kenarında küçük bir video resmi görür. Videoyu başlatmak için resmin ortasındaki çalma butonuna tıklatmak gerekir. Ancak Google’ın gerçekleştirdiği testte, bazı kullanıcılar bu videoların otomatik olarak başlatıldığını görmeye başladılar. SEM Post sitesi, bu testi “Game of Thrones”, “The Lego Ninjago Movie” ve “Justice League release date” gibi belirli arama terimleri için denedi ve test dahilindeki sonuçla karşılaştı.

Neyse ki, videoların sesleri varsayılan olarak açık şekilde ayarlanmamış. Sesi duymak için kullanıcıların Bilgi Paneli içinde oynamakta olan videoya tıklamaları ve onun bir kutu içinde oynatılmasını başlatmaları gerekiyor. Bu videoların önünde herhangi bir reklam gösterilmiyor. Android Police sitesi benzer bir otomatik oynatma ayarının Google uygulamasında da görüldüğünü, bu nedenle benzer işlevin mobil tarafa da gelebileceğini belirtiyor.

İlginçtir ki, film veya dizi fragmanları film ya da dizinin resmi dağıtıcısının kanalından değil de, farklı YouTube hesaplarından alınıyor. Mashable‘ın belirttiğine göre, Google AdWords üzerinden sponsorlu arama sonuçlarının sunulması dikkate alındığında, bu hamleyle Google’ın, videolarının ön plana çıkarılmasını isteyen içerik ortaklarından reklam parası alarak yeni bir kaynak yaratabileceği söyleniyor. Google, bu videoları ilgili aramalarda otomatik olarak göstererek oynatma sayısını en yüksek seviyeye çıkarabilir.

İnternet kullanıcıları genellikle otomatik olarak başlayan videoları sevmiyor. Çünkü bunları dikkat dağıtıcı buluyor. Aynı zamanda bunlar internet tarayıcısının daha fazla RAM tüketmesine neden oluyor. Umarız Google bu özelliği sadece test etmekle kalır.