Teknoloji

Google’ın yapay zekâ destekli yeni not uygulaması: NotebookLM

google notebooklm

Google, bu yılın I/O geliştirici konferansında duyurduğu yapay zekâ (AI) destekli not alma aracı Proje Tailwind’i yeniden adlandırdı ve kullanıma sunmaya başladı. Artık NotebookLM olarak bilinecek olan bu araç, kullanıcıların kendi verileri ve notları üzerinde eğitilmiş kişisel bir AI’a sahip olmalarını sağlamaya çalışıyor. Bu, kullanıcıların tüm bilgilerini anlamalarına yardımcı olacak bir araç olarak nitelendirilebilir.

NotebookLM’in temeli Google Docs’tan başlıyor

NotebookLM’in temeli, Google Docs’tan başlıyor gibi görünüyor. Uygulamaya erişim sağladığınızda, bir dizi dokümanı seçebilir ve ardından bu dokümanlar hakkında sorular sormak veya onlarla yeni şeyler oluşturmak için NotebookLM’i kullanabilirsiniz.

Google, NotebookLM’de yapabileceğiniz birkaç şey için çeşitli fikirler sunuyor. Örneğin, uzun bir belgeyi otomatik olarak özetlemek veya bir video taslağını bir senaryoya dönüştürmek gibi. Google’ın örnekleri, öncelikle öğrencilere yönelik gibi görünüyor: Haftanın ders notlarının bir özetini isteyebilir veya NotebookLM’den dönem içinde Kurtuluş Savaşı hakkında öğrendiğiniz her şeyi anlatmasını isteyebilirsiniz.

Kişisel verilerinize özgü AI ile daha iyi sonuçlar

Bu tür özellikler, hemen hemen her AI ürününde karşılaşabileceğiniz türden özellikler olarak nitelendirilebilir. Ancak Google, temel modeli yalnızca sizin eklediğiniz bilgilerle sınırlayarak, modelin yanıtlarını hem iyileştirebileceğini hem de her şey hakkında güvenle yalan söyleme eğilimini hafifletebileceğini düşünüyor. NotebookLM, hızlı bir şekilde gerçekleri kontrol etmeyi kolaylaştırmak için alıntıları da içeriyor. Ancak Google, NotebookLM’nin hâlâ yanılgılar gösterebileceğini ve modelin her zaman doğruyu bulamayacağını belirtiyor. Tabii ki, bu aynı zamanda sizin sağladığınız bilgilere de bağlıdır. Eğer derste Kurtuluş Savaşı ile ilgili yanlış tarihler ve ayrıntılar not aldıysanız, yapay zekâ size yardımcı olamaz.

Google, NotebookLM modelinin yalnızca yüklemeyi seçtiğiniz belgelere erişimi olduğunu ve verilerinizin ne başkalarına mevcut olduğunu ne de yeni AI modellerini eğitmek için kullanıldığını belirtiyor. Burası, bu tür bir ürünün en karmaşık kısımlarından biridir: Google, kullanıcıların bazı uygun ve kullanışlı özellikler karşılığında kişisel bilgilerini bir AI modeline vermesini istiyor ve bu takas, bilgilerin daha hassas hâle gelmesiyle daha karmaşık hale geliyor.

NotebookLM Google Drive’ın uzun vadeli geleceği olabilir

Belki de bu yüzden Google küçük adımlarla başlıyor. NotebookLM hâlâ yalnızca Google Labs dahilinde bir bekleme listesi aracılığıyla erişilebilir. Bu yazılımın tanıtımı için yayınlanmış blog yazısı, ürünün hala emekleme aşamasında olduğunu birkaç kez tekrarlıyor. Ancak Search Generative Experience, yani Generatif Arama Deneyiminin Google Arama’yı yeniden şekillendirme potansiyeli olduğu gibi, NotebookLM’nin de Google Drive’ın geleceğine yön vermesini bekleyebiliriz.