Google geçen yıl Google Dokümanlar, Slaytlar ve Hesap Tabloları gibi servisleri için kullanışlı “.new” kestirmeleri çıkarmıştı. Böylelikle internet tarayıcınız adres çubuğuna “docs.new” benzeri bir kısaltma yazarak yeni bir G Suite dokümanı açmak ve üstünde çalışmaya başlamak mümkün oluyordu. Çok yakında benzer şekilde .new kestirmelerini diğer web sitelerinde de göreceğiz.
Google, yaptığı duyuruyla çok yakında başkalarının da kendi kestirmeleri için .new alan adlarını kaydettirebileceklerini açıkladı.
Birtakım şirketler şimdiden .new kestirmelerini kullanmaya başladılar. Örneğin, Spotify’ın playlist.new adresi aktif ve bu sayede yeni bir Spotify çalma listesini hemen oluşturabilirsiniz. Bunun dışında Bitly, Canva, Coda, GitHub, Medium, OVO Sound, RunKit, Stripe ve Webex yeni kestirmelerini kullanıma sundu.
2 Aralık tarihinden itibaren isteyen herkes .new alan adı için kayıt yaptırabilecek. Google Registry, Ocak 2020’de ilk başvuranların alan adlarının dağıtımını yapacak. Google’ın politikasına göre, .new alan adının kullanıcıyı doğrudan bir kestirme veya aksiyona götürmesi gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, alan adı askıya alınıyor ya da Google Registry kayıtlarından kaldırılıyor.
Eğer bir ticari markanız varsa ve .new alan adınızı ayırmak istiyorsanız, şimdiden 14 Ocak 2020 tarihine kadar kayıt yaptırmalısınız. Google, 2020’de herkesin kayıt zorunluluğu olmadan .new alan adları için kayıt yaptırabileceğini söylüyor. .new alan adları için fiyatlandırma ise kayıt yaptırılan Google iş ortağına göre değişiyor.
G Suite için .new kısayolları
G Suite tarafında kullanılabilen .new uzantılı kestirmeler aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- docs.new (Google Dokümanlar)
- doc.new (Google Dokümanlar)
- sheets.new (Google Hesap Tabloları)
- sheet.new (Google Hesap Tabloları)
- slides.new (Google Slaytlar)
- slide.new (Google Slaytlar)
- keep.new (Google Keep)
- forms.new (Google Formlar)
- form.new (Google Formlar)
- cal.new (Google Takvim)
- meeting.new (Google Takvim)
- sites.new (Google Siteler)
- site.new (Google Siteler)