Google‘ın ABD’de yaşayan milyonlarca kişinin detaylı sağlık kaydı bilgilerini gizli şekilde topladığı ortaya çıktı. The Wall Street Journal’ın konuyla ilgili haberinde şirketin bu işlemde doktor ve hastalara habere vermediğinin altı çiziliyor. Google da yaptığı bir açıklamayla, hem konuyu doğruladı hem de sürece açıklık getirdi.
Habere göre; Google’ın bu konudaki iş ortağı, merkezi ABD’nin St. Louis şehrinde bulunan ve ülkenin en büyük ikinci özel sağlık sistemi konumunda olan Ascension isimli şirket. Ascension’un Google’a laboratuvar sonuçlarını, teşhis ve hastanede yatış kayıtlarını ve sağlık geçmişlerini hasta isimleri ve doğum tarihleriyle aktardığı belirtiliyor.
Söz konusu bilgi aktarımının “Project Nightingale” isimli girişim çerçevesinde gerçekleştirildiği söyleniyor. Konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal’a konuşan bir kaynak, Google’ın 150 çalışanının on milyonlarca hastanın bilgilerine erişebildiğini dile getirdi. İnternet devinin söz konusu verileri yapay zekâ tabanlı yeni sağlık sisteminin tasarımı için kullanabileceği söyleniyor.
Bu durum, doğal olarak pek çok kişinin aklına bir gizlilik ihlâli ihtimali getiriyor. Ancak ABD’deki Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Hesap Verilebilirliği Yasası, hastanelere iş ortaklarıyla hastaların bilgisi dışında veri paylaşımı izni veriyor. Ancak bunun için paylaşılan bilgilerin hastanenin sağlık hizmeti sunmasına yardımcı olması gerekiyor.
Google konuyla ilgili açıklama yapmakta gecikmedi
Google, Amazon, Apple ve Microsoft gibi önemli teknoloji şirketlerinin hepsi, sağlık sektöründe söz sahibi olmaya çalışıyor. Dolayısıyla gelecekte bu tür haberlerle daha sık karşılaşmak sürpriz olmayacaktır.
Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “Açık olmak gerekirse: Ascension ile yapılan anlaşma çerçevesinde toplanan veriler, yine sadece anlaşma çerçevesinde amaçlarla kullanılabiliyor. Hasta verilerinin Google’ın diğer kullanıcı verileriyle birleştirilmesi söz konusu değil.”