Teknoloji

Google istenmeyen mesajlarla mücadelede sertleşiyor

google mesajlar rcs

Google Mesajlar, kullanıcıların gelen kutularını rahatsız eden spam mesajları engellemek için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. İş arama dolandırıcılığı, sahte kargo teslimatları ve kişisel bilgileri çalma girişimlerine yönelik mesajlar, bu yeni güncelleme ile daha etkin bir şekilde tespit edilip engellenecek. Bu özelliklere ek olarak, uygulama çıplaklık içerebilecek görseller için de uyarı sistemi sunarak kullanıcıları koruma altına almayı hedefliyor.

Google’ın tanıttığı Hassas İçerik Uyarısı özelliği, kullanıcının isteğine bağlı olarak aktif hale getirilebilecek. Bu özellik aktif edildiğinde, çıplaklık tespit edilen bir görselin gösterilmeden önce bulanıklaştırılması ve kullanıcıya uyarı verilmesi sağlanacak. Uyarı ekranında, kullanıcılara görseli görüntülemeden önce yardıma yönelik kaynaklar ve seçenekler sunulacak. Eğer bir kullanıcı çıplaklık içeren bir görseli paylaşmaya çalışırsa, uygulama bu konuda da bir risk uyarısı gösterecek.

Bu güncelleme, Google Mesajlar’ın spam ve dolandırıcılık içeren mesajlara karşı mevcut koruma özelliklerini daha da güçlendirecek. Özellikle iş arama dolandırıcılığı ve sahte kargo bildirimlerine yönelik sahte mesajlar, geliştirilmiş bir algoritma ile daha iyi tespit edilip engellenecek. Google’ın “cihaz üzerinde makine öğrenme modelleri” sayesinde bu tarama işlemleri kullanıcının cihazında gerçekleşiyor ve böylece Google, mesajların içeriğini görmüyor ya da herhangi bir yere iletmiyor. Bu süreç aynı zamanda RCS (Rich Communication Services) mesajlarındaki uçtan uca şifrelemeyi de ihlal etmiyor. Benzer bir özellik, Apple’ın iOS 17 ile birlikte iMessage için tanıttığı İletişim Güvenliği sistemi ile de kullanıma sunulmuştu.

Bu hassas içerik uyarıları, 18 yaş altı kullanıcılar için varsayılan olarak etkinleştirilecek ve Android 9 ve üzeri sürümlerde, 2 GB veya daha fazla RAM’e sahip cihazlarda önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak.

Beta kullanıcılarına sunulan bir başka yenilik ise, dolandırıcılık tespit sisteminin daha da geliştirilmiş olması. Bu sistem, sahte iş teklifleri veya kargo teslimatı bekleyen sahte mesajları daha iyi ayırt edebilecek. Böylece kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmaya yönelik girişimlere karşı daha güçlü bir koruma sağlanmış olacak.

Google Mesajlar şüpheli mesajları daha etkin şekilde değerlendirecek

H

Google Mesajlar, halihazırda şüpheli mesajları spam klasörüne taşımakta ya da kullanıcıyı uyararak spam mesajları tespit etmeye çalışıyordu. Ancak bu yeni güncelleme ile şüpheli mesajlar daha etkin bir şekilde değerlendirilecek ve cihaz üzerindeki makine öğrenimi modelleri sayesinde Google, mesaj içeriklerine erişmeden bu işlemleri gerçekleştirecek. Kullanıcılar ayrıca bu spam mesajları manuel olarak rapor edebilecekler.

Google, önümüzdeki yıl için Android platformunda yeni bir “kişi doğrulama” özelliği üzerinde de çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, iletişim kurdukları kişilerin kimliklerini doğrulayabilecekler. Apple’ın birkaç yıl önce iMessage için duyurduğu kişi doğrulama sistemine benzer olan bu özellik, kullanıcıların halka açık anahtarlarla kimlik doğrulaması yapmalarını sağlayacak.