Google uygulama geliştirme ve tasarımıyla ilgilenen herkese yardımcı olabilecek araçlar barındıran yeni platformunu faaliyete geçirdi. Söz konusu platform iki yıl önce hayata geçen Material Design girişiminin bir parçası olma niteliğini taşıyor. Google Material Design ile dokunmatik ekranlar için nasıl uygulamaların tasarlanması gerektiğine odaklanmıştı. Matias Duarte tarafından Google Material adını taşıyan yeni platform ise görüntüden ziyade etkileşim üstüne yoğunlaşıyor. Bu doğrultuda Material’ın işleyişine dair eğitimini genişleten Google, tasarım felsefesiyle ilgilenmeyenlerin bile faydalanabileceği bazı araçlar sunuyor.
Bu araçlardan ilki “Galeri” adını taşıyor. Bu bölüm “tasarımcılar için GitHub” şeklinde tanımlanabilecek biçimde işliyor. Geliştiriciler bu bölüme kendi tasarımlarını yükleyebiliyor, paylaşıma açabiliyor. Paylaşılan tasarımlar üzerine yorum da yapılabiliyor. Bir tür versiyon kontrolü özelliği de barındıran bölümde kullanıcılar tasarımlarının farklı sürümlerini ekleyebiliyor. Böylelikle daha sonra üstünde çalışılmaya devam edilecek projeler kolaylıkla bulunabiliyor. Sunum özelliği ise geliştiricilerin tasarımlarını web bağlantıları aracılığıyla paylaşabilmelerini mümkün kılıyor.
Galeri, Google’ın sunduğu araçların en ilginci olarak nitelenebilir. Mühendislerin işlerini geliştirmek için kullandıkları fikir ve araçları daha “kreatif” olabilecek kişilerle paylaşması, ortaya hem görsel hem de işlevsel olarak sıra dışı uygulamaların çıkmasını sağlayabilir.
Google Material ile sunulan bir diğer araç ise “Remixer” adını taşıyor. Remixer ile uygulama geliştiricileri doğrudan etkileşime geçilebilecek uygulama prototipleri hazırlayabiliyor. Böylelikle tasarımın demosunu cihaz üstünde veya web’de yapmak ya da tasarımı cihaz üzerinde değiştirmek mümkün oluyor. Stage (Sahne) isimli bölüm ise prototip oluşturma sürecini hızlandırıyor. Böylelikle uygulama geliştiricileri henüz ilk aşamalarda test ve demo yapma imkanına kavuşuyor.
Google Material araçları sadece Material Design uygulamalarına özgü değil
Google Material ile uygulama geliştiricileri ve tasarımcılar uygulamanın nasıl göründüğü ve nasıl bir kullanım hissi sağladığı konusunda çok daha erken aşamalarda fikir sahibi olabilecek. Sunulan araçların sadece Material Design veya Material Design’dan fazlasıyla esinlenen uygulamalara yönelik olmadığını da vurgulamak gerekiyor. Google Material araç setine material.io adresi üzerinden erişilebiliyor.