Bilim

Google koronavirüs karantinasının röntgenini çekti

google chrome os

Google, küresel koronavirüs salgınıyla mücadelede resmi yetkililere destek olma amacıyla COVID-19 Topluluk Hareketlilik Raporu adını verdiği bir çalışmaya imza attı. Söz konusu rapor, küresel salgının tırmanmasının ardından ülkelerde yaşayan insanların gündelik eylemlerinin ne kadar değiştiği konusunda fikir edinmeyi sağlıyor. Raporda konum verilerini Google ile paylaşmayı kabul eden kişilerin koronavirüsle mücadele için yapılan “evinizde kalın” çağrılarına ne kadar uyabildiği görülüyor.

Google GEO kıdemli başkan yardımcısı Jen Fitzpatrick, raporla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Küresel koronavirüs salgınıyla birlikte virüsün yayılma hızını yavaşlatmak için sosyal mesafelendirme gibi kamu sağlığı stratejileri daha önemli hâle geldi. Google Haritalar’da belli türden mekanların ne kadar yoğun olduğunu göstermek için anonimleştirilmiş ve kümelenmiş verilerden yararlanıyoruz. Böylelikle bir işletmenin veya konumun en kalabalık olduğu zaman dilimini saptayabiliyoruz. Kamu sağlığı yetkililerinden bu tarz kümelenmiş verilerin COVID-19 ile mücadelede kritik kararların verilmesine yardımcı olabileceğine dair yorumlar aldık.”

Google’ın raporunda 131 ülkedeki hareketlilik verilerini görmek mümkün oluyor. ABD özelinde bu raporların eyalet ve şehirlere özgü versiyonları da sunuluyor. Ülke veya bölge seçiminin yapılmasının ardından Google, raporu PDF formatında kullanıcıların karşısına çıkarıyor. Böylelikle raporu hızlı şekilde paylaşmak kolaylaşıyor.

Raporda 16 Şubat-29 Mart arasındaki dönemdeki hareketlilik değişimini görmek mümkün oluyor. Türkiye raporuna bakıldığında, hareketliliğin en çok azaldığı alan olarak “Perakende ve Rekreasyon” kategorisi öne çıkıyor. Restoran, kafe, alışveriş merkezi, tema parkı, müze, kütüphane ve sinemaları kapsayan bu alanlardaki hareketlilikte yüzde 75 oranında bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu gruptaki mekanların çok büyük kısmı kapalı olduğu için söz konusu düşüşe pek şaşırmamak gerekiyor.

google koronavirüs

Market ve Eczane kategorisindeki hareketlilikte ise yüzde 39 oranında bir düşüş söz konusu. Parklardaki düşüş oranı yüzde 58 olurken, toplu taşıma istasyonlarındaki hareketlilik de yüzde 71 oranında azaldı. İş yerlerindeki düşüş oranı ise yüzde 45’te kaldı. Evlerde kalma süresi ise yüzde 17 oranında arttı.

Google koronavirüs mücadelesine başka alanlarda da destek veriyor

Bu tarz raporlar başka şirketler tarafından da hazırlanıyor. Ancak Google’ın çok büyük miktarda anonimleştirilmiş konum verisine erişimi mevcut. Bu da şirketin hazırladığı raporun resmi yetkililer için önemini artırıyor.

Google koronavirüs ile mücadeleye destek olmak için epidemiyoloji uzmanlarıyla da işbirliği yaptığının altını çizdi. Anonimleştirilmiş ve kümelenmiş bir veri seti oluşturduğunu belirten şirket, böylelikle küresel salgının mevcut ve gelecek durumu için daha iyi bir resim çizilebileceğini ifade etti.