Teknoloji

Google’ın kısaltılmış bağlantıları gelecek yıl itibarıyla çalışmayacak

google play oyunlar

Google, “goo.gl” URL kısaltma servisini 2019’da kapatmıştı. Şirket söz konusu hizmetle oluşturulan kısaltılmış bağlantıların 25 Ağustos 2025 itibarıyla kullanılamayacağını açıkladı. Google’ın resmi blogundan yapılan paylaşımda “URL Kısaltıcının sunum kısmını kapatmanın zamanı geldi” ifadesi kullanıldı.

Bu karar doğrultusunda “https://goo.gl/” biçimindeki tüm bağlantıların gelecek yıl 404 hatasıyla yanıt vermesi öngörülüyor. Kapanmadan önce, goo.gl bağlantıları 23 Ağustos 2024’te kullanıcılara “bu bağlantının yakın gelecekte çalışmayacağını” bildiren bir geçiş sayfası göstermeye başlayacak.

Bu mesaj başlangıçta mevcut bağlantıların belli bir kısmında görünecek ve son tarih yaklaştıkça görünürlüğü artacak. Google, geliştiricileri etkilenen bağlantıları mümkün olan en kısa sürede güncellemeye teşvik ediyor. Ancak bu geçiş sayfası, bağlantı yönlendirmelerinde kesintilere neden olabilir.

google

Google, “goo.gl” alternatifinin de fişini çekmişti

İnternet devi, 2018’de “goo.gl” URL kısaltma servisini kapatma kararını duyurduğunda kullanıcılarını Firebase Dynamic Links (FDL) çözümüne yönlendirmişti. Ancak şirket daha sonra bu çözümü de sonlandırmıştı.