Google’ın otomotive sektörüne yönelik ilgisi herkesin malumu. Şu ana kadar bu ilgisini otomotiv üreticilerine sürücüsüz otomobil üretmekte yardımcı olacak yazılımların geliştirilmesinde kullanan şirketin gözünü kendi sürücüsüz otomobilini üretmeye çevirdiği söyleniyor. Google’ın bu kararı almasında otomobil üreticileriyle sürücüsüz otomobillerin üretimi konusunda bir ortaklık anlaşmasına varamaması nedeniyle aldığı öne sürülüyor.
Eski The Wall Street Journal yazarı Jessica Lessin’in blogunda Amir Efrati imzasıyla yayınlanan haberde, Google’ın Continental AG ve Magna International gibi otomobil parçaları üreten şirketlerle görüşmeye başladığı ve özel Google otomobilini geliştirmek için destek aradığı iddia edildi. Efrati Google’ın sürücüsüz otomobillerin üretiminde Apple’ın iPhone, iPad ve bilgisayar üretiminde Foxconn ile uyguladığına benzer bir iş modeli tercih edebileceğini dile getirse de, Google’ın gerçekten üreticilerle bu tarz bir işbirliğine gidip gitmeyeceği belirsizliğini koruyor.
Google’ın bu sürücüsüz otomobilleri nasıl satacağına dair kafa patlattığı da öne sürülürken, ”robo-taksi” olarak adlandırılan bir servisin de bu otomobillerin kullanım yöntemlerinden biri olabileceği ifade ediliyor. ”Şöförsüz taksi” olarak tanımlanabilecek bu servisin uygulanabileceği şehirler konusunda da Google’ın bir araştırma içine girdiği ve şirketin bu servisi mümkün olduğunca çok yere götürmek istediği konuşuluyor.
Google’ın mevcut sürücüsüz otomobil filosunun tamamı elden geçirilmiş Toyota’lardan oluşurken, her birinin maliyeti 150 bin doları buluyor. Google’ın donanım üretimini üstlenerek bu maliyeti düşürmeyi planladığı ifade edilirken, bu girişimin diğer otomobil üreticilerini de Google’ın sürücüsüz otomobil yazılımını kullanmaya teşvik etmesi amaçlanıyor.
İlgili >> Jessica Lessin