Teknoloji

Google’ın şikayeti sonrası Juno YouTube uygulaması Vision Pro App Store’dan kaldırıldı

google juno youtube

Geniş bir kitle tarafından övgüyle karşılanan (resmi olmayan) YouTube uygulaması Juno, geliştirici Christian Selig’in açıklamalarına göre, Google tarafından sunulan şikayetlerinin ardından Apple’ın App Store’undan kaldırıldı. Selig, Google’ın uygulamanın marka ihlali yaptığı gerekçesiyle şikayette bulunduğunu belirtti.

Bu olay, Selig’in yaşadığı en son sıkıntılardan biri olarak öne çıkıyor. Geçen yıl Reddit’in API kullanım politikalarını değiştirmesinin ardından popüler Reddit istemcisi Apollo’yu kapatmak zorunda kalmıştı. Bu kapatma kararı, Reddit kullanıcıları ve moderatörleri tarafından geniş çaplı bir protestoya yol açmıştı.

Bu kez Selig, herhangi bir tartışma istemediğini belirterek, 5 dolarlık uygulamanın sadece “hobi projesi” olduğunu dile getirdi. Selig, web sitesinde yaptığı açıklamada, “Juno’yu geliştirmekten büyük keyif aldım, ancak bunu her zaman eğlence amaçlı geliştirdiğim küçük bir uygulama olarak gördüm. Bu nedenle, bunun Reddit ile yaşadığım olay gibi büyük bir kavgaya dönüşmesini istemiyorum” dedi.

Google Juno YouTube uygulamasını neden şikayet etti?

Juno’nun hangi yönünün sorun teşkil ettiği net değil. Selig, Google’ın Apple’a gönderdiği mesajda, Juno’nun “YouTube yönergelerine uymadığını ve web sitesini izin verilmeyen bir şekilde değiştirdiğini” belirttiğini söyledi. “Bu duruma katılmıyorum çünkü Juno sadece bir web görünümü ve web sitesini ve video oynatıcısını visionOS ile daha uyumlu hale getiren bir tarayıcı eklentisinden fazlası değil” diye ekledi. Ayrıca, uygulamanın YouTube’un logosunu değiştirmediğini ve “YouTube için” ekinin de YouTube’un marka yönergeleri kapsamında izinli olduğunu vurguladı.

Google ise henüz Vision Pro için resmi bir YouTube uygulaması geliştirmedi. Şirket Şubat ayında böyle bir uygulamanın “yol haritasında” olduğunu belirtmişti, ancak konuya ilişkin henüz resmi bir yorum yapmadı.

Selig, uygulamayı satın alan kullanıcıların şimdilik kullanmaya devam edebileceklerini, ancak ileride yapılacak bir YouTube güncellemesinin uygulamayı çalışmaz hale getirme olasılığı olduğunu söyledi.