Şu anda internette gezinirken bunu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) 1988 yılında yürürlüğe koyduğu ve o zamandan bu yana şartlarını değiştirmediği anlaşma çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Ancak 2012 yılına geldiğimizde insanların ağa erişim kanalları ve şartlarında büyük değişiklikler gerçekleşti ve sonuç olarak ITU da bu duruma el atmaya karar verdi. Dubai’de gerçekleştirilecek olan Uluslararası Telekomünikasyon Dünya Konferansı’nda internetin geleceğinin tartışılması bekleniyor. Google ise bu konferansın katılımcılarının web’e erişimi kısıtlayacak şekilde yepyeni kurallara kapı açabileceği konusunda bir süredir uyarılarda bulunuyor.
Google bu girişime karşı bir süredir protestocu ve saldırgan bir tutum sergiliyor, konferansın kullanıcıların her gün milyarlarca kez ziyaret ettiği web sitelerinin arkasında teknoloji şirketlerinin de bulunduğu birçok kurum ve kuruluşun görüşünü almadan yeni uluslararası kurallar getirme niyetinde olduğunu öne sürüyor. Arama devi sadece o konferansta alınabilecek muhtemel kararlar üzerinde söz sahibi olamayacağından endişe etmiyor, oradan çıkacak kararların müşterilerin ve genel kullanıcıların web’e erişimlerinde çeşitli kısıtlamalar getirebileceğinden de kuşku duyuyor.
Şu anda ICANN gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar internet genelinde düzenleme işlerini üstleniyor. Bu kuruluşlar ise Birleşik Devletler’in himayesi altında bulunuyor. Google, 3 Aralıkta başlayacak olan konferansın neticesinde ICANN gibi grupların işlevsiz kalabileceğine dikkat çekiyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin gizli olarak gerçekleştireceği bu oturumda Google bazı devletlerin bu toplantıda sansürün artırılması ve internetin düzenlenmesi konusundaki görüşlerini kabul ettirmeye çalışacaklarını öne sürüyor.
Google’ın Google+ üzerindeki hesabında bu sorunun ne kadar önemli olduğu çeşitli argümanlarla birlikte anlatılıyor. Ayrıca 1969 yılından başlayarak internetin tarihini anlatan bir infografik de burada yer alıyor. İnternetin doğuşu, 1 trilyon sayfadan oluşan içeriğin oluşumu, her gün 2 milyon yeni akıllı telefonun ağa dahil oluşu gibi unsurlar da bu infografikte yer alıyor. Tam boyutunu görmek isteyenler aşağıdaki infografiğe tıklayabilir.
İlgili >> Take Action, Google+