Google I/O konferansı temelde yazılımcılar için düzenlenen bir etkinlik olsa da, her yıl önemli ürün duyurularına sahne oluyor. İnsanlar artık bir arama devinden daha fazlası olan Google’dan her yıl daha büyük şeyler bekliyor. Bundan iki yıl önceki konferansta şirketin kurucularından Sergey Brin Google Glass’ın demosunu gerçekleştirmiş, geçtiğimiz yıl ise Google’ın ürün ve servislerine yapılan önemli güncellemeler bu etkinlikte duyurulmuş ve şirketin CEO’su Larry Page dünyanın bir bölümünün düzenlemesiz deneylere ayrılmasının hayalini kurduğunu dile getirmişti.
Bu yılki konferans öncesinde beklentiler özellikle Google’ın küresel pazarda lider olan mobil işletim sistemi Android üzerine yoğunlaşmış durumda. Şirketin Android’i akıllı telefon ve tabletlerin ötesine taşıyarak saatlere, televizyonlara ve otomobillere getirmeyi istediği ve bu konuda ciddi çalışmalar yaptığı pek çok kişinin malumu. Ancak Google’ın heybesindekiler sadece bunlarla sınırlı değil. Chrome, arama, web uygulamaları, geniş bant internet balonları ve insan hayatını iyileştirmeyi amaçlayan gizemli planlar şirketin ajandasında yer alıyor. Google’ın bütün bunları yarın akşam gerçekleştirilecek özel açılış etkinliğine sığdırmayı başarması pek muhtemel gözülmese de, bu etkinlikte yeni teknoloji ve ürünlerin duyurulması teknoloji meraklılarının ortak beklentisine dönüşmüş durumda. Bu yılki Google I/O’da gözlerin çevrileceği önemli noktaları yazının devamında sizler için sıraladık.
Android Wear
Google giyilebilir cihazlar için oluşturduğu Android Wear platformunun çeşitli noktalarını daha önce kamuoyuyla paylaşmıştı. Egzersiz bileklikleri de bu işletim sistemiyle çalışacak olsa da, Google I/O’da ışıkların akıllı saatlere çevrilmesi bekleniyor. Motorola Moto 360 ve LG G Watch’un bu etkinlikte resmi olarak tanıtılması öngörülürken, LG G Watch’un biraz daha ön plana çıkabileceği belirtiliyor. Android Wear Google Now tarzı bildirim ve uyarı iletebiliyor, adım adım navigasyon desteği verebiliyor ve sesli kontrol özellikleri sunuyor. Google’ın Apple’ın HealthKit’ine rakip olarak hazırladığı söylenen Google Fit’in de Android Wear ile bağlantılı olması bekleniyor. Son dedikodulara göre, Samsung’un Android Wear işletim sistemli yeni akıllı saatinin de Google I/O’da tanıtılması muhtemel gözüküyor.
Yeni Android sürümü
Google’ın yeni Android sürümünü Google I/O’da duyurup duyurmayacağı konusunda kesin bir bilgi olmasa da, yeni sürümün zamanının geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Android 4.0 Ice Cream Sandwich’i 3 yıl önce yayınlayan şirket, Android 4.4 KitKat’ı ise geçtiğimiz ekim ayında yayınlamıştı. Google I/O’da tanıtılacak yeni bir sürümün L harfiyle başlayan bir tatlı olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, mevcut işaretler ışığında yeni Android sürümünün yıl içinde başka bir zaman duyurulması daha olası gözüküyor. Google I/O içinse gözler bir ön izleme sürümü veya yeni bir güncellemeye çevrilmiş durumda.
Yeni versiyonun ne zaman yayınlanacağı şu an için belirsiz olsa da, mevcut sızıntılar ışığında büyük görsel değişikliklerin kullanıcıları beklediği anlaşılıyor. Detaylar henüz kısıtlı, ancak yeni sürümde arayüzün yenileneceğine ve Google’ın web ve Android uygulamalarının tasarımlarının birbirlerine yaklaşacağı konusunda güçlü işaretler bulunuyor. Söz konusu güncellemenin “Quantum Paper” adını taşıyan bir tasarım şablonu temel alınarak gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Bu görsel güncellemeye “Hera” olarak adlandırılan daha fonksiyonel bir değişim paketinin de eşlik edebileceği ve Android’in iOS 8’in web eklentilerine böylelikle cevap verebileceği söyleniyor.
Android TV
Google’ın televizyon dünyasına adım atma yönündeki girişimleri şu ana kadar pek iyi sonuçlanmadı. Özellikle Google TV bir felaket olarak tanımlansa da, şirket Chromecast ile bu döngüyü biraz olsun kırmayı başardı ve şimdi de Android TV ile Chromecast’in kazanımlarının üzerine koymayı hedefliyor. Bu yılın başında Las Vegas’ta düzenlenen CES fuarında tanıtılan Hisense Pulse Pro bir Android TV örneği olarak dikkat çekmiş ve Google’ın önümüzdeki dönemde daha fazla set üstü kutusunu desteklemeyi hedeflediğinin bir göstergesi olarak tanımlanmıştı. Ülkemizde de Millenicom’un geçtiğimiz hafta duyurusunu yaptığı set üstü kutusu DopingBox’ı bir Android TV örneği olarak nitelemek yanlış olmayacaktır. Chromecast ve Android TV’yi aynı anda piyasada tutmanın bir kafa karışıklığına yol açıp açmayacağı henüz bilinmese de, Google’ın oturma odasını fethetmek adına işleri daha sade tutması gerektiğini anlaması olumlu bir gelişime olarak göze çarpıyor.
Otomobilde Android
Telefonlara, tabletlere, bileklere, yüze ve televziyonlara gelen Android’in genişlemesi henüz sona ermiş değil. Sırada otomobiller var. Geçtiğimiz ocak ayında Open Automotive Alliance’ı oluşturan şirket GM, Audi ve Honda gibi önemli üreticilerle işbrliğine gitmiş ve bu üreticilerden bazıları Android’in araç içi bilgi ve eğlence sistemine entegrasyonu konusunda çeşitli duyurular gerçekleştirmişti. Mevcut bilgiler kullanıcılara göstergeleri üzerinden telefonlarını kontrol etmelerine izin veren bir sistemi işaret ediyor. Google’ın en büyük rakibi Apple da CarPlay ile benzer bir özellik sunuyor.
Ev otomasyonu
Google’ın Android@Home isimli birimi ev otomasyonuna odaklı çalışmalar yürütüyor. Son dönemde bu birimden bir hareket gelmese de, Google I/O’da çeşitli duyuruların yapılması muhtemel gözüküyor. Google’ın geçtiğimiz aylarda satın aldığı Nest’in Dropcam’i satın almış olmasıyla birlikte Nest odaklı haberlerin gelebileceği söylentileri artışa geçti, ancak henüz böyle bir duyurunun olma ihtimali pek fazla değil. Nest’in halen bağımsız bir biçimde faaliyet göstermesi ve iki şirket arasında derin bir entegrasyon sağlamak için sürenin çok kısa olması nedeniyle Nest odaklı haberlerin Google I/O’da duyulmasını beklememek gerekiyor. Ancak ev otomasyon pazarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve Google’ın bu potansiyeli kullanmaya hevesli olduğunu belirtmekte fayda var.
Google Glass
Google Glass’ın 1500 doların altında bir fiyata, günlük kullanıma daha uygun bir tasarıma sahip bir modele kavuşmasını bekleyenler oldukça büyük bir grup oluşturuyor. Son bir yıllık süreçte çerçeveler için farklı tasarımcılarla ve uygulamalar için yeni yazılımcılarla çalışan Glass ekibi ciddi bir aşama kaydetmeyi başardı. Bu da Google’ın “Explorer” programını sonlandırarak Glass’ı resmen piyasaya sürmesi yönündeki beklentiyi artırdı. Bu duyurunun I/O’da yapılmaması da anlayışla karşılanacaktır, ancak şirketin sıradaki adım konusunda daha somut bilgi vermesi gerekiyor.
Android Silver
Nexus programı muhteşem akıllı telefonlar ve tabletler ortaya çıkarmış olsa da, bu cihazların hiçbirisi büyük satış başarıları yakalayamadı. Ancak Android Silver programının hayata geçmesi durumunda bu tablo değişebilir. Silver programının temelinde Google’ın son Android sürümüne sahip belli gözde cihazları agresif biçimde desteklemesi ve bu cihazlarda minimum özelleştirme yapılması yatıyor. Böylelikle perakende satış ve operatör mağazalarının üst sınıf telefonları üretici veya operatörlerden gelen uygulama kalabalığından bağımsız satması mümkün hâle gelecek. Dedikodular Android Silver programının önümüzdeki yıl başlayacağı yönünde olduğu için Google I/O’da bu programa ilişkin bir duyuru yapılmasına fazla ihtimal verilmiyor.
Yeni bir Nexus tablet
Yeni bir Android sürümü duyurulduğu takdirde yeni cihazların da bu yazılıma eşlik etmesi bekleniyor. Bu da gözlerin Nexus tabletlere çevirilmesine neden oluyor. Nexus 10 pazar ihtiyaçlarına göre biraz büyük bir cihaz olduğu için şirketin HTC ile birlikte 8.9 inç’lik bir tablet hazırladığı söylentileri son dönemde ivme kazanmış durumda. Nexus 5’e benzer bir tasarıma ve alüminyum bir kasaya sahip olacağı iddia edilen tablet, “Flounder” ve “Volantis” kod adlarıyla anılıyor. Tabletin Tegra K1 işlemci barındıracağı iddiaları oyunseverleri heyecanlandırsa da, tabletin çıkışının 2014’ün dördüncü çeyreğine ertelendiğine yönelik dedikodular I/O’da bir duyuru yapılması ihtimalini azaltıyor.
Chrome OS
Chromebook’lar pek çok kullanıcının birincil bilgisayarı olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, işletim sisteminin Windows veya OS X gibi rakipleriyle rekabet edebilmesi için biraz daha mesafe katetmesi gerekiyor. Android ve Chrome OS’i birbirine yaklaştırma konusundaki hevesini sürekli olarak belli eden Google’ın bu yıl bu amacı doğrultusunda daha ciddi adımlar atması bekleniyor. “Quantum Paper” olarak adlandırılan arayüzün bu planda kilit rol üstleneceği ifade edilirken, “Project Athena” kod adıyla anılan girişimin de Chrome OS’e dokunma desteği getirmesi ve dokunmatik Chromebook’ların önünü açması öngörülüyor. Bütün bunların yanı sıra, “Polymer” adı verilen yeni nesil sistemin web uygulamalarını elden geçirmesi bekleniyor. I/O 2013’te Polymer’in web uygulamalarına yapacağı etkinin ipuçlarını veren Google’ın bu yıl daha geniş kapsamlı bilgi paylaşacağı tahmin ediliyor.
Google+
Belli bir hayran kitlesine sahip olmasına rağmen, Google+ için son 1 yıllık süreç oldukça zorlu geçti. Şirketin sosyal ağı tüm ekosisteminin bel kemiği yapmaya yönelik çalışmaları geri teperken, sorumlu yönetici Vic Gundotra’nın Google’dan ayrılması ve şirketin kurucularından Sergey Brin’in bu projeye fazla dahil olmaması gerektiğini itiraf etmesi mevcut zorlukların üzerine tuz biber ekti. Bütün bu aksaklılara rağmen, Google+ fotoğraf özellikleriyle dikkat çekmeyi başardı. Otomatik yükleme ve geniş kapsamlı düzenleme seçenekleri Google+’ı fotoğraf saklamak için uygun bir alana dönüştürürken, Google+’ın temel fonksiyonunun anlaşılmasındaki sıkıntı devam etti. Şirketin bu yılki I/O’da fotoğraf özelliklerini geliştirmesi ve Google+’ın sosyal özelliklerini internetin her köşesinde kullanıcıların karşısına çıkarmaktan vazgeçmesi umut ediliyor.
İlginç projeler
Ürün ve servisler dışında, Google sıradışı projeler üzerinde çalışmayı da sürdürüyor. Modüler akıllı telefon Project Ara, Odaları 3D olarak haritalayabilen bir tablet barındıran Project Tango, ABD çapında hızlı interneti yaygınlaştırmayı hedefleyen Google Fiber, insanların yüzüne interneti getiren Google Glass, ücra köşelere geniş bant interneti götürecek olan Project Loon ve insan ömrünü uzatma peşindeki Calico akla gelen çılgın Google projelerinden bazıları. Düzenli olarak robot teknolojileri üzerinde çalışan şirketleri satın alan Google, yapay zeka üzerinde çalışıyor. Şirket bir yandan da kendi sürücüsüz otomobilini geliştirmeyi sürdürüyor.