Google, yargıç Amit Mehta tarafından tekel olarak tanımlanmıştı. Bu kararın ardından ABD Adalet Bakanlığı avukatları, şirketin yasadışı faaliyetlerini durdurmak ve arama motorları pazarında rekabeti yeniden tesis etmek için çözüm önerileri sunmaya başladı. Yeni yayınlanan 32 sayfalık dosyada, bakanlık avukatları, “hem davranışsal hem de yapısal çözümler” üzerinde durduklarının altını çizdi.
Bu çözümler arasında, şirketin faaliyetlerinin yakından izlenmesini sağlamak amacıyla bir uzlaşma anlaşması uygulamaktan, Google’ın Chrome, Android veya Google Play gibi bazı iş kollarını satmaya zorlanmasına kadar çeşitli önlemler bulunuyor.
Aynı şekilde ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Google’ın Chrome, Play ve Android gibi ürünlerini, Google arama motoru ve buna bağlı hizmetler ile özelliklerin, rakiplerine veya yeni pazara girenlere karşı avantaj sağlamasını engelleyecek hem davranışsal hem de yapısal çözümleri değerlendiriyor. Bu, yapay zeka gibi yeni gelişen arama erişim noktaları ve özelliklerini de kapsıyor.
Ancak dosyada ele alınan ilk sorun, Google’ın arama dağıtımını kontrol etmesi ve bu dağıtımı sürdürmek için Apple’ın iPhone’u gibi platformlarda varsayılan seçenek olmak adına ödediği büyük meblağlar. DOJ avukatları, “Google’ın tekelleşmiş gelir paylaşımı ödemeleri, iş ortaklarının, Google’ın rakiplerine yönlendirme yapmasını engelliyor. Bu da rakiplerin bu dağıtım kanalları için rekabet etmesini imkansız hale getiriyor” diye vurguluyor.
ABD Adalet Bakanlığı’nın önerdiği diğer çözümler arasında, kullanıcı davranışını etkileyen önlemler de bulunuyor. Örneğin, Google’ın kullanıcılara en uygun genel arama motorunu seçme yeteneğini geliştirmek için farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitim kampanyalarına destek vermesi talep edilebilir.
Google: Mahkeme sınırlarını aştı
Google ise blogunda yayınladığı bir yanıtla, önerilen çerçevenin “Mahkemenin arama dağıtım sözleşmeleri hakkındaki kararının yasal sınırlarını aştığını” iddia etti ve “Chrome veya Android’in bölünmesinin onları parçalayacağını” savundu. Google, Chrome ve Android’in ücretsiz ürünler olarak var olmasının milyarlarca insanın çevrimiçi olmasını sağladığını belirterek, “Bu ürünleri açık kaynak olarak tutabilecek veya onlara aynı seviyede yatırım yapacak çok az şirket var” ifadelerini kullandı.
ABD Adalet Bakanlığı’nın üzerinde durduğu yapısal çözümler, Google’ın pazardaki gücünü azaltmaya yönelik daha radikal önlemler içeriyor. Bu kapsamda, özellikle Chrome ve Android gibi kilit ürünlerin, Google’ın arama motoru hizmetlerine avantaj sağlamasını engellemeye yönelik adımların atılması değerlendiriliyor. ABD Adalet Bakanlığı’nın önerileri, rakiplerin arama pazarında daha etkin bir şekilde varlık göstermesini ve kullanıcıların daha özgür seçimler yapabilmesini sağlamayı hedefliyor. Öte yandan, Google’ın yanıtı, bu tür adımların teknoloji ekosistemi üzerindeki olası olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.