Teknoloji

Google, Hindistan’da Pixel akıllı telefon üretimi yapacak

google Pixel 8

Google, bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği Google for India etkinliğinde, Pixel telefonlarının üretimini Hindistan’da başlatmayı planladığını duyurdu. Google’ın Cihazlar ve Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Rick Osterloh, ülkenin bu cihazlara olan talebinin sürekli artmasının ardından, Hindistan’ı Pixel cihazları için şirketin en önemli pazarlarından biri olarak konumlandırdıklarını söyledi. Google, 2024 yılında yerel olarak üretilen Pixel 8 akıllı telefonları piyasaya sürmeyi ve zamanla diğer Pixel modellerine genişlemeyi hedefliyor.

“Make in India” inisiyatifi ve Google

Google’ın “Make in India” (Hindistan’da Üret) inisiyatifi kapsamındaki katkısı, hem yerel hem de uluslararası üreticilerle ortaklıkları görecek. Alphabet ve Google’ın CEO’su Sundar Pichai, bir tweet’inde “Hindistan’ın dijital büyümesinde güvenilir bir ortak olmayı taahhüt ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu hamle, Google’ın üretimini, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilimler nedeniyle tedarik zinciri risklerinin devam ettiği Çin’den çeşitlendirmesine olanak tanıyor.

Google’ın bu kararı, Hindistan hükümeti için başka bir zafer olarak nitelendiriliyor. Hükümet, Samsung ve Apple gibi uluslararası cihaz üreticilerini, yerel üretime büyük yatırımlar yapmaları için Hindistan’a çekmeyi başardı. Apple, 2017 yılında Hindistan’da iPhone üretimine başlamıştı, ancak ilk üretilen cihazlar eski modellerdi. Üretim başlangıçta Çin’e göre altı ila dokuz ay gerideydi ancak zamanla, iPhone 14 üretiminin lansmandan bir ay sonra başlaması ile iyileşti. En son olarak, Hindistan’da üretilen birkaç iPhone 15 modeli, Çin’de üretilenlerle aynı gün bölgede mevcut hâle geldi.

İLGİLİ HABERLER