İstanbul’da düzenlenen “Think with Google” etkinliği için Cristian Cussen gibi Türkiye’ye gelen Google Android EMEA İş Ortaklıkları Direktörü Richard Turner ile de Android’i konuşma fırsatı yakaladık. Turner’ın konuşması genellikle Android ile ilgili rakamlar, Jelly Bean’e gelinceye kadar geçen süreç ve Jelly Bean ile birlikte Android işletim sisteminde sunulan yeniliklerle ilgiliydi.
Richard Turner’ın da tekrarladığı gibi şu anda Google Play Store mağazası üzerinde 650 bin civarında uygulama bulunuyor. Toplamda 800’ün üzerinde Android işletim sistemli cihaz bulunurken, 50’den fazla ülkedeki 300’ün üzerinde mobil operatörle de Android cihazlarının dağıtımı konusunda ortaklık yürütülüyor. Geçtiğimiz günlerde de duyurulduğu üzere şimdiye kadar 25 milyarın üzerinde Android uygulaması indirildi.
Google, Android projesinde yola çıkarken Open Handset Alliance adlı bir kuruluşla yola çıkmıştı. Bu kuruluşun amacı açık, ücretsiz ve tamamen hazır bir işletim sisteminin cihazlara ve dolayısıyla kullanıcılara sunulmasıydı. Nisan 2009’da çıkan Cupcake sürümüyle 2010’un sonunda çıkan Gingerbread’e kadar gelen sürümler akıllı telefonlara hitap ederken Honeycomb ile birlikte tabletler için de özel bir işletim sistemi sunulmuş oldu. Ice Cream Sandwich’ten itibaren ise her cihaz için tek bir platform desteklenmeye başladı.
Turner geçen yaz tanıtılan; ABD, Avrupa, Avustralya, Asya-Pasifik ülkelerinde satışa çıkan Nexus 7 tablet de Android 4.1 Jelly Bean için referans cihaz niteliğini taşıdığını hatırlattı. Önceki sürümlerde kullanıcıların şikayetlerini dile getirdikleri kullanıcı arayüzündeki takılma ve yavaşlıklarla ilgili problemlerin Android 4.1 sürümüyle birlikte önemli ölçüde giderildiğini, geçişlerin daha düzgün hâle getirildiğini vurguladı. Sadece bildirimleri değil, ilgili oldukları unsurların detaylarını da gösteren yeni bildirim sistemi, boyutu ayarlanabilir ana ekran bileşenleri, kamera ile çekilen fotoğrafların paylaşım kanallarının yeniden düzenlenmesi, sesle arama işlevleri sunan ve kullanıcının alışkanlıklarını öğrenme ve buna göre tavsiyelerde bulunma yeteneğine sahip Google Now da Richard Turner’ın Jelly Bean’in yenilikleri arasında dikkat çektikleri oldu.
Bu yılın başlarında yeniden yapılanan Google Play Store üzerinden Türkiye’de sadece ücretsiz uygulamalar ve bunun yanı sıra ücretli uygulamalar sunuluyor. Ücretli uygulamalarda telefon faturasıyla ödeme gibi kolaylıklar da mevcut. Ne var ki, yurt dışındaki Google Play mağazalarının kapsamları daha geniş; sadece mobil uygulama değil elektronik kitap, dergi, hatta cihaz satışı bile yapılıyor. Google bu gibi unsurları da Türkiye’den erişime açmak istiyor, ancak bunun için öncelikle gerekli ruhsatların sağlanması, izinlerin alınması gerekiyor. Google mümkün olan en kısa zamanda bu içerikleri sunmak için çalışıyor. Tabii ki, Turner net bir zaman konusunda ketum bir tavır takındı.
Google Haritalar yurt dışındaki birçok ülkede canlı trafik bilgileri ve sesli navigasyon yardımı da sunuyor. Ancak bu gibi servisler Türkiye’de kullanılamıyor. Kullanıcıların merakla beklediği bu özelliklerin ne zaman geleceği de Turner’a soruldu. Google yöneticisi yukarıdakine benzer bir cevabı verdi, bununla birlikte Google Türkiye’nin bunun için çalıştığını da kaydetti. Bu servislerin de en kısa zamanda sunulması amaçlanıyor.
Android platformunun güvenliğiyle ilgili olarak uzun zamandır çeşitli güvenlik raporları yayınlanıyor, kurumlar bu mobil platformla ilgili endişeleri dile getiriyor. Android platformunu hedefleyen zararlı uygulamaların sayısının her geçen gün arttığı biliniyor. Turner bu konuyla ilgili olarak uygulamaları otomatik olarak tarama gibi bir süreci faaliyete geçirdiklerini, bu yolla zararlı yazılım oranını yüzde 30 oranında azalttıklarını kaydetti. Bildiğiniz gibi Google, Play mağazası üzerinden sunulan uygulamalar üzerinde Apple’ınki gibi katı bir ön inceleme süreci uygulamıyor, bu da zararlı yazılımların elekten kolayca geçmesini sağlıyor. Ancak Turner’ın dile getirdiği yöntemler sayesinde güvenlik seviyesinin artırılmasına çalışılıyor. Turner, arama tarafında sağladıkları güvenlik seviyesini Android tarafında da tutturmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Android tabanlı cihazların yaygınlığı bireysel kullanıcı tarafında daha yaygın. Google ile Microsoft arasında bir karşılaştırma yapılacak olursa, Microsoft’un kurumsal tarafta hakimiyet kurması Android tabanlı tabletlere göre Microsoft ürünlerinin daha fazla tercih edilmesine neden oluyor. Ancak Google küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri kurumsal tarafta da Android’in yaygınlaşması için bir fırsat olarak görüyor. Turner özellikle Google Uygulamalar altında kurumlara sunulan e-posta, takvim, rehber gibi hizmetlerin Android platformundaki cihazlarla düzgün bir şekilde kullanılabiliyor olmasının bu işletmelerin Android cihaz tercih etmelerinde de etkili olabileceğini dile getirdi.
Turner’a Android’e yönelik patent davalarıyla ilgili görüşleri de soruldu. Google yöneticisi Eric Schmidt’in patent konusuyla ilgili söylediklerine katıldığını dile getirdi, patent davaları peşinde koşup geçmişe takılmak yerine inovasyonun sınırlarını zorlamakla uğraşmanın daha doğru bir hareket olacağını tekrarladı. Yurt dışında da ses getiren ve büyük şirketlerin de ilgisini çeken FATİH Projesiyle ilgili olarak da yerel üreticilerin desteklenmesi için ortak çalışmalar yaptıklarını, bu projenin Türk Hükümetinin öğrencilerin eğitim seviyelerini yükseltmek yönündeki hevesinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Ayrıca bu projenin Türkiye’nin büyük bir elektronik cihaz potansiyeli taşıdığını göstermek açısından da önemini vurguladı. Turner’ın sözlerinden anladığımız kadarıyla Google Android’in öğretilmesi konusunda rehberlik çalışmaları yapıyor. Bunun yanı sıra platformun esnekliği de her türlü eğitim uygulamasının gerçeğe dönüştürülmesini mümkün kılıyor.