Teknoloji

Google Haritalar servisinde Filistin adının geçmemesi tepkiye yol açıyor

google haritalarGoogle Haritalar gibi servisler işlevselliklerinin yanı sıra sembolik açıdan da önem taşıyor. Google’ın navigasyon servisinde bulunan İsrail haritasındaki bir hata, bu sembolik önemi anlaşılır biçimde örneklemeyi başarıyor.

Filistin’in Gazze şehrinde bulunan bir gazetecilik grubu, Google’ın harita servisinde Filistin’i gösterme biçimindeki değişikliği ortaya çıkardı. Bu değişimin ortaya çıkışı Orta Doğu’da hem ana akım hem de sosyal medyada tartışmanın fitilini ateşledi.

Filistinli Gazeteciler Forumu tarafından yapılan açıklamada, Google’ın haritalarından Filistin ismini çıkarması kınandı. İnternet devine bu kararını geri alma çağrısında bulunan grup, şirketin Filistin halkından özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Orta Doğu’daki pek çok medya kuruluşu ile Facebook ve Twitter kullanıcıları da Google’ın değişikliğini protesto etti. Kimi kullanıcılar, şirketin haritalarında İsrail adının yerine Filistin adını kullanması gerektiğini savundu.

Google’dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise yaşananların bir tür arızdan kaynaklandığı belirtildi. Haritalar servisinde daha önce de Filistin isiminin geçmediğini açıklayan şirket, Batı Şeria ve Gazze Şeridi isimlerinin ise bir açık sonucu haritadan kaybolduğunu duyurdu. Google sözcüsü, bu probleme yol açan hatanın hızla düzeltileceğinin sözünü verdi.

Google Haritalar Filistin’in statüsü hakkında bilgilendirmede bulunuyor

Google haritada Batı Şeria ve Gazze şeridi arasında kalan ve kesik çizgilerle gösterilen bölgeye tıklandığında buradaki şehirlerin Filistin kontrolünde olduğu bilgisini veriyor. Haritalar servisinde ortaya çıkan bir kutucuk ise Filistin’in Birleşmiş Milletler nezdindeki statüsünü kullanıcılara aktarıyor.

Google haritalarında Filistin ismini hiç kullanmamış olsa da, ana akım ve sosyal medyada şirketin Filistin ismini haritalarından henüz kaldırdığı kanısı etkili oluyor. Kullanıcılar tepkilerini sosyal medyada #PalestineIsHere (Filistin Burada) etiketiyle gösteriyor. Söz konusu tepki yanlış anlaşılma ekseninde şekillense de, büyük teknoloji şirketlerinin belli bölgeler konusunda hassas bir tavır içinde olması gerektiğini anlatmaları bakımından önem taşıyor.