Teknoloji dünyasında önümüzdeki dönemde rekabetin en yoğun yaşanacağı alanlardan birisi de sohbet servisleri olacak. Mobil alandaki gelişime paralel olarak bu işe odaklı uygulamaların ortaya çıkması ve SMS gibi geleneksel yöntemlerin kullanım oranlarının yavaş yavaş düşmesiyle beraber mesajlaşma ve sohbet uygulamaları çok daha geniş bir kitlenin dikkatini çekmeye başladı. Yazılı mesajlaşma alanında WhatsApp platformlararası hizmet vermesi sayesinde geniş bir kullanıcı tabanına ulaşırken, bu işin öncülerinden biri olan BlackBerry BBM uygulamasını kendi işletim sistemine özgü olmaktan çıkarıp iOS ve Android kullanıcılarına açmayı planlıyor. Sosyal medya devi Facebook’un Messenger uygulamasıyla faaliyet gösterdiği bu alana bir diğer teknoloji devi Google tüm yeteneklerini bir araya toplayarak geliyor. Daha önce kullanıcılarına farklı mesajlaşma çözümleri sunan Google, Hangouts ile bu çözümleri tek merkez üzerinden kullanıcılarına sunuyor.
Web üzerinde Chrome eklentisi sayesinde kullanılabilen Hangouts, en popüler iki mobil platform olarak tanımlanabilecek Android ve iOS’te de uygulamalarıyla yer alıyor. Hem iTunes App Store’da hem de Google Play’de Hangouts uygulamasını ücretsiz olarak indirmek mümkün. Hangouts’u kullanmak için birincil koşul ise bir Google+ hesabına sahip olmak. Google hesabına sahip olan kullanıcıların dahi bu servisten faydalanabilmeleri için Google+’a katılmaları gerekiyor. Google+ hesabı ve Android telefonu üzerindeki Google hesabı birbirine bağlı olan Android cihaz sahipleri Hangouts uygulamasını başlattıkları zaman doğrudan sisteme giriş yapmış olacaklar. iOS kullanıcılarının ise uygulamayı indirdikten sonra Google+ hesap bilgilerini bir kez daha uygulama içinden girmesi gerekiyor.
Hangouts’un hem Android hem de iOS uygulamalarında kullanıcılardan cep telefonlarını girerek bir doğrulama işlemi gerçekleştirmeleri isteniyor. Eğer kullanıcı telefon numarasını daha önce Google’ın veri tabanına kaydettiyse bir doğrulama koduna gerek kalmadan uygulamaya giriş yapabiliyor. Google’ın veri tabanında bulunmayan numaralar içinse SMS ile iletilen doğrulama kodunu girilmesinin ardından uygulama kullanıma hazır hale geliyor.
Daha önce mobil uygulamalarındaki tasarım dilini ortak hale getirme yönünde önemli çalışmalar yapan Google, Hangouts uygulamasının tasarımında da bu amaca sadık kalmış. Tasarım bakımından iOS ve Android uygulaması genel hatlarıyla aynı olsa da, iki uygulama arasında işletim sistemi farklılığından kaynaklanan bazı ayrımlar mevcut. Her iki uygulamada da kullanıcıları ilk olarak Yeni Hangout başlatma ekranı karşılıyor. Bu ekranda kullanıcıların karşısına öncelikli olarak Google+’ta bulunan arkadaşları çıkarılıyor. Bu kullanıcılardan altı tanesi daha büyük avatarlarla gösterilirken, geriye kalanlar hemen aşağıda liste formatında sıralanıyor. Android uygulamasında bu ekran üzerinde kullanıcılara Google+ çevrelerine ve telefonun kişi listesine hızlı erişim imkanı verilse de, iOS uygulamasında bu hızlı erişim özelliği daha kısıtlı tutulmuş.
Kullanıcılar bu ana ekran üzerinde bir veya birden fazla kullanıcıyı seçerek yeni bir Hangout oluşturabiliyor. Hangout’a katılacak kişilerin seçiminin tamamlanmasının ardından kullanıcının yazılı ve görüntülü sohbet arasında seçim yapmasının ardından Hangout başlıyor. Yazılı Hangout esnasında kullanıcılar hem iOS hem de Android uygulamasında ekranın sağ üst kısmında bulunan kamera ikonuna dokunarak görüntülü Hangout’a geçiş yapabilirler.
iOS kullanıcılarının Hangout içindeki ayarlar paneline ulaşmaları için yine ekranın sağ üst kısmında bulunan profil ve ayarlar ikonuna dokunması gerekiyor. Android cihaz sahiplerinin bu paneldeki seçenekleri görmeleri için akıllı telefonlarında bulunan kapasitif dokunma tuşuna dokunmaları yeterli. Kullanıcılar bu ayarlar paneli aracılığıyla Hangout’a yeni kullanıcılar ekleyebilir, mevcut Hangout’u arşivleyebilir veya silebilir ve bildirimleri kapatabilirler. Google’ın Hangouts için hazırladığı his ifadelerine şu an için sadece Android uygulamasından erişebilirken, her iki uygulamada da kullanıcılar arkadaşlarına fotoğraf gönderebiliyor. Bir servisi birden fazla cihaz üzerinden kullananların bildirimlerde yaşadığı bombardımanın önüne geçen Hangouts’ta bildirim bir cihazda görüldüğü
Google+’ın Hangout özelliği sayesinde görüntülü sohbet konusunda önemli bir deneyim elde eden Google, bu deneyimi Hangouts’a taşımayı da başarmış. Uygulama üzerinden gerçekleştirilen video görüşmelerde genellikle bir sorun yaşanmazken, bu görüşmelerin kalitesinin kullanıcının bağlantı hızına göre değişkenlik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.
Artık neredeyse tamamen mobil bağlantı üzerine kurulu olan ve kullanıcı sayısı gün geçtikçe artan mesajlaşma pazarı pek çok teknoloji devinin iştahını kabartmış durumda. Yola önce çıkan ve neredeyse tüm platformlarda faaliyet gösteren WhatsApp gibi uygulamaların sahip olduğu avantaja karşı Google gibi büyük şirketler daha gelişmiş özelliklerle çıkıyor. Kullanıcıların bu tarz servislerde tercihinin sadelikten mi yoksa geniş özellik listesinden mi yana olacağını zaman gösterecek olsa da, Google’ın Hangout uygulamasıyla bu pazara heyecan getireceği kesin.
Galeri: Google Hangouts iOS Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1240]
Galeri: Google Hangouts Android Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1241]
İlgili >> Google Play, iTunes App Store